Man of steel (2013 USA)

man_of_steel_poster_3_-625Ibland känner jag mig lite osäker över vad jag egentligen tyckt om en film. Ett bra test brukar vara att tänka på hur sugen jag är på att se om filmen. I fallet Man of steel lär det dröja ett bra tag trots att den var avsevärt bättre än jag trott. Efter sömnpillret Superman returns hade jag inga större förhoppningar på karaktären som verkade ha nått vägs ände. Jag anar att filmbolagscheferna inte heller var helt nöjda då man startar om från början än en gång och presenterar Supermans ursprungshistoria men nu i form av återblickar. Superman har levt ett tillbakadraget liv och kuskat land och rike runt. I det dolda har han räddat människor undan allsköns katastrofer. När så en dag ett rymdskepp närmar sig jorden och kräver att Superman träder fram måste han ge sig tillkänna för att rädda planeten. Frågan är bara om människorna kommer att lita på honom, en fråga som man inte behöver speciellt stor intelligens för att besvara.

Den i mina ögon famöse Zack Snyder står bakom kameran. Ibland lyckas han (Dawn of the dead) och ibland undrar man hur karln tänker (Sucker punch) och ibland är filmerna sisådär (Watchmen) men Snyder märks när han gör film då alla hans filmer har en sak gemensamt: De är högljudda. Filmens sista halva är en enda utdragen CGI-fest med explosioner och annat smått och gott som har hög decibelnivå.. Man of steel har en ganska bra ensemble speciellt Henry Cavill fyller ut dräkten bra. Kevin Costner och Diane Lane är mycket bra som paret Kent, Supermans fosterföräldrar. Lite sämre ställt är det med Amy Adams som gör ett ganska blekt porträtt av Lois lane – en vanligtvis tuff brud med skinn på näsan som här är lite mjäkig och intetsägande. Michael Shannon som spelar filmens skurk Genral Zod gör sitt bästa för att verka farlig genom att rulla med ögonen och skrika för full hals men det hjälper inte mycket. Det jag funderar mest på är hur blöta filmens skådisar blev i ansiktet efter en dialogduell med Shannon.

Man of steel lider av tre problem: Längd, tempo och skitnödighet. Filmen är alldeles för lång och första halvan händer det i stort sett ingenting. Det är återblickar och plågande ansikten så vi verkligen ska förstå hur Stålmannen har det då han känner sig som en outsider. Andra halvan är en actionfest av sällan skådat slag men jag blir mätt efter en stund på alla byggnader som raseras. Om Snyder på något sätt hade fördelat action och drama under filmens gång hade upplevelsen blivit mer angenäm. Om man jämför filmerna från DC med Marvel tar de förstnämnda sig själva på för stort allvar. Det är som att man inte riktigt vågar skämta till det och visa att superhjältar kan ha roligt ibland.Det blir kort och gott lite väl allvarsamt och därmed skitnödigt.

Nu är inte filmen alls så trist som jag kanske skriver. Jag somnade inte (om det ens är möjligt under en film av Snyder) och fick flera ”wow känslor” under filmens gång. Trots brister i tempo så var det en relativt lättsam film att smälta och jag ser fram emot tvåan. Svårare att smälta var de manliga fjortisarna  (killar i 16 – 20 års ålder som inte riktigt utvecklats efter gängse biologiska normer) som hade svårt att hålla käften under filmens gång. Där tackar jag Snyder och general Zod att de effektivt dränkte deras tjatter.

Även Fiffi har sett filmen.

Regi: Zack Snyder

Betyg: 6/10

6 tankar på “Man of steel (2013 USA)

 1. Tack för länk. Knepig film det här. Bra men dålig, skönt tempo men seg. Jag ser också fram emot en tvåa men undrar samtidigt varför 🙂

  • Kan vara att den är en genomarbetad film med bra skådisar det kan man komma långt på. Man har lyckats trolla fram ett bra hot till Superman men vad de ska hitta på i fortsättningen vet jag inte.

 2. Superhjältefilmer är inte riktigt min grej. Denna höll jag ändå ögonen på, men efter att ha sett trailern är jag övertygad om att det är alldeles för mycket cgi för min smak. Största problemet med Stålmannen? Att han kan flyga. Iron Man är nog en av få karaktärer jag accepterat som kan flyga…

  • Jo har du svårt för cgi bör du nog vända blickarna annorstädes 😉
   Mitt problem med Superman är att han är för mäktig det är svårt att finna skurkar som matchar honom. I serierna har de minskat hans krafter ngt för att komma runt det problemet.

 3. Håller med om allt du skriver, förutom kanske att jag faktiskt tyckte Amy Adams var ok (trots att hon egentligen inte passar i rollen, konstigt det där). Helt rätt om skitnödigheten. Man kände att filmen led en oerhörd brist på liiiite humor, bara lite tack.

  Ja, du har en poäng, filmen är konstigt sammansatt. Först en ganska lång inledning på Krypton, sen drama med Clark Kent som drifter och sen actionfest in absurdum. Mer uppmixat och nedklippt hade det blivit bättre.

  http://jojjenito.wordpress.com/2013/07/18/man-of-steel/

  ”Man of steel har en ganska bra ensemble speciellt Henry Cavill fyller ut dräkten bra”

  Tror jag det, han verkar ju ha pumpat järn 5 timmar om dan i tre år och ätit selleri till frukost, lunch och middag som förberedelse inför rollen. 😉

  • Jo läste att han tränat hiskligt mycket. Hoppas han får lite fler roller än bara Superman då han är en helt ok skådis. Gillade honom mycket i The Tudors.
   Adams brukar vara bra och vi får väl skylla på manusförfattarna som inte lyckades sätta karaktären Lane. Finns potential att utveckla henne till tvåan som säkerligen kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s