World war Z (USA 2013)

World_War_Z_Poster_3_24_13Om Spring breakers gjorde sitt bästa för att utmana sina tittare så gör World war Z (WWZ) allt i sin makt för att göra det motsatta. Å andra sidan, vem vill ta några risker när man pumpat in 190 miljoner $ i ett projekt? Jag var ganska förväntansfull på den här filmen efter att ha läst Brooks bok med samma namn. Samtidigt förstod jag att boken var svår att omsätta till film då den ständigt växlar fokus mellan olika platser och personer och består av intervjuer av människors upplevelser i kriget mot de odöda. Jag hade dock mina förhoppningar om att filmen ändå skulle leverera på något vis. Mina förhoppningar hade nog varit mer modesta om jag läst intervjun med filmens regissör Marc Forster. Han hävdar att Brad Pitt som spelar huvudrollen samt är medproducent ville göra en film som hans barn kunde se. Om de intentionerna läggs till den hiskliga budgeten så torde man förstå att filmen skulle bli lika välputsad, ängslig och oförarglig som de reklamfilmer som rör toapapper eller dambindor.

Handlingen kan kort sammanfattas med att Gerry Lane som tidigare arbetat inom FN åter kallas in i tjänst när världen drabbas av ett globalt utbrott av en smitta som förvandlar folk till zombies. I WWZ rör det sig inte om Romeros saktfärdiga döingar utan mer om Boyles gepardliknande zombies. Motvilligt lämnar Gerry sin familj och ger sig ut på en resa världen runt för att hitta ett botemedel.

Två saker har filmen gemensamt med boken: Namnet samt att den ger ett globalt perspektiv på zombiesmittan. Boken var en någorlunda stor framgång så jag misstänker att filmbolaget ville köpa rättigheterna till namnet för att lättare kunna marknadsföra sin film. Då filmen av olika anledningar blev otroligt dyr gällde det anpassa den till en så stor publik som möjligt. Därmed har man kastat Brooks historia överbord och satsat på en zombiefilm där knappt något blod förkommer samt tryckt in en familj i handlingen så att alla biobesökare, män, kvinnor och barn får en karaktär att känna igen sig i. Den ökända PlanB som förkommer i Brooks bok lyser begripligt med sin frånvaro och istället blir det en ganska beige tillställning som slutar i ett enda jaha.

Nu är WWZ inte någon dålig film den är bara ointressant. Jag hade inte tråkigt, det händer något hela tiden och en del scener var tom riktigt maffiga men jag saknar det där extra som gör att en film känns unik. WWZ känns för tillrättalagd. Nu är inte detta iofs något fel men om det rör sig om filmer från Disney eller Bruckheimer är det något jag förväntar mig. Jag förväntar mig något helt annat när det handlar om zombies och civilisationens undergång.  Regissören Forster (Quantum of solace) övertygar än en gång att han inte är en actionregissör då många av filmens scener var röriga och jag hade lite svårt att hänga med i farten. Jag undrar faktiskt lite över varför Pitt som är medproducent av filmen godkände Forster som regissör då han tidigare tydligt visat sin inkompetens i actionsammanhang.

Domen över WWZ blir: Den duger för en studs förströelse och är bortglömd av mig om en månad.

Regi: Marc Forster

Betyg: 5/10

Andra som sett filmen är:

Henke

Sofia

Jojjenito

Fiffi

Jessica

10 tankar på “World war Z (USA 2013)

 1. Tror nog att boken är mer speciell än filmen, men har inte läst den än (läst klart i alla fall).

  Min kompis som är mycket mer insatt i denna genre än jag uttryckte det att WWZ är en bra zombie-film, men en dålig adaption av boken. Han var besviken för att vissa scener i boken som han ville se på filmduken inte kom med.

  • Jag hade inte väntat mig någon trogen adaption av boken – det hade varit mkt svårt men jag hade som sagt väntat mig lite mindre tillrättalagd PG-13

 2. Håller med om att familjen känns intryckt. Trist är också att pojken i vanlig ordning tilldelas rollen att vara familjeöverhuvud och ta hand om kvinnorna i mannens frånvaro. Suck.

  Jag gillade ändå de storslagna zombiescenerna och intensiteten, inte minst när de fastnade med bilen eller när Jerusalem blir översvämmat. Slutet var smått och en antiklimax, hängde inte ihop. Jag har hört så mycket gott om boken nu att jag blivit riktigt sugen på att läsa den. Ska nog bli av.

  • Japp där suckade jag också – ”big guy” etc etc
   Jag gillade både Jerusalem, Philadephia och Cardiff men det var detaljerna som jag störde mig på. Boken rekommenderas skarpt.
   Då du är inne i ett zombiestim finns det många bra (och än fler sämre) filmer att se. Happy hunting 🙂

 3. Skönt att se att et inte bara var jag som reagerade på det där — ”you’re the man of the family now…”

  Eftersom jag inte hade någon bok att jämföra med tycker jag den var helt ok, men svärmeffekterna var klart bättre än enskilda CGI:ade zombies. Och inte särskilt blodig, det kan jag hålla med om, men ändå en förvånansvärt hög andel realism. Tänker exempelvis på handhuggningsscenen.

 4. Det som gjorde att jag gav den högt betyg var själva visningen kan man säga. Om jag sett filmen hemma hade jag nog haft svårare att ha överseende med bristerna (som du pekar ut).

  • Jo har man en bra visning kan nog en o annan film lyfta ett hack eller två. Brister och brister det kan ha med förväntningar att göra -jag hade helt missat att den var pg-13

 5. Jag håller med om hela din text. Jag tycker filmen var helt okej men betydligt mer beige än den hade behövt vara. Den saknade udd, ”det där sista”, det som gjorde att filmen fanns kvar i medvetandet längre tid än det tog att ställa sig upp från sittande-i-biofåtölj-läget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s