Tema Sandman: Seasons of mist

1704_400x600Season of mists startar med en middag. Destiny (den äldste av The Endless) står som värd och nu får vi för första gången träffa alla Endless förutom Destruction som av oklara skäl lämnat sitt uppdrag. Middagen är allt annat än en trevlig tillställning trots att det var 300 år sedan ”familjen” träffades. Måltiden urartar när Desire tråkar Dream för dennes misslyckade kärlekshistorier, specifikt då kvinnan Nada som Dream förvisade till helvetet då hon nobbade honom. Dream inser att han möjligtvis handlat överilat och bestämmer sig för att återvända  till helvetet för att släppa henne fri. Då Lucifer får höra att Dream är på ingång blir han överförtjust då han inte glömt Dreams senaste besök. Utgången av Dreams besök i helvetet blir inte alls vad man förväntar sig.

Screen shot 2011-08-25 at 12_20_29 PM

Dream vid portarna till helvetet.

Det är en underhållande skröna fullproppad med mytologiska varelser och gudar. Oden, Tor, Loke, Bast, demoner, änglar i en salig blandning men det är ingen röra. En hel del gamla bekantingar dyker upp och ett par nya intressanta karaktärer dyker upp under berättelsens gång. Som läsare får man en ordentlig presentation av The Endless där Gaiman berättar mer ingående om de sex. Vi får se mer av Lucien och korpen Mattew samt ta en titt Luciens bibliotek som består av drömda böcker . Titlar som The Concience of Sherlock Holmes, Psmith and Jeeves samt Cthulhu springtime väcker onekligen mitt intresse.

Destiny(Sandman)

Destiny – den äldste av The Endless. Boken han bär på berättar om allt som skett och om allt som kommer hända.

Två figurer kommer ha stor betylse längre fram i berättelsen dels Lyta Halls barn som Dream ger namnet Daniel då han gör en kort och ovälkommen visit hos henne. Den andra karaktären är Loke som genom Dreams försyn rymmer från Oden och Tor  – något som Dream bittert kommer ångra. Temat i Seasons of mist är plikt och ansvar och frågan om man kan överge dessa. Dream verkar leva för sitt arbete och följer regler och protokoll till punkt och pricka. I hans värld är det otänkbart att göra som Destruction och överge sitt arbete. En inställning som kommer att ställas till sin spets längre fram i serien.

tumblr_me5oxnkbt41ry0rs7o1_500

Delerium -den yngste i familjeskaran. Hon har bytt ansvarsområde från Delight till Delerium.

Seasons of mist hör inte till de bättre historierna i Sandmansviten men väl en av de mer underhållande. Det som är synd är att man inte kunnat hålla sig till en och samma tecknare då Kelley Jones tecknarstil passar väl till temat med gudar och demoner men ett par avsnitt har tyvärr tecknats av andra artister. Det är också en anings irriterande att man byter tuschare hela tiden, något som bryter seriens rytm. Utan att spoila för mycket måste jag säga att avslutningsscenen med en solbadande Lucifer i Australien är mycket bra.

Nästa vecka blir det den episod där det blev ett jävla liv i USA och då inte beroende på zombiebebisar och flådda ansikten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s