The Purge (2013 USA)

?????????????????????????????I en nära framtid har brottsstatistiken störtdykt i USA. Detta beror på att man en gång per år tillåter medborgarna begå vilka brott de vill under en tolvtimmarsperiod. Polis och räddingstjänst finns inte att tillgå och man går fri från straff för de brott som man begår under dessa timmar. Familjen Sandin bor i ett välmående område där man inte fruktar brottsvågen. Husen är väl skyddade och familjen har valt att inte delta i nattens härjningar. Den yngste sonen släpper emellertid in en man som jagas av en grupp medborgare. En handling som medför att familjen Sandins hus belägras. Frågan är nu om de ska lämna ut mannen till den blodtörstiga pöbeln eller skydda honom?

The Purge står och faller med om man köper grundkonceptet med fria brott i samhället. Köper man storyn bör man skippa en del av sitt sunda förnuft för att avnjuta filmen till fullo för här har vi ett manus med fler hål än ett termitdrabbat hus. Under filmens gång ifrågasatte jag inte grundstoryn speciellt mycket men en vecka senare upptäcker jag att det nog är lite väl många dumheter för att jag ska kunna köpa storyn. Mitt främsta problem är nog av psykologisk art då jag har svårt att köpa att ett helt samhälle gladligen sätter igång att mörda varandra hejvilt bara därför man kan och får. Nog för att människan är en våldsam varelse men det här var att ta i.

The Purge har ett ganska makligt tempo och blev aldrig riktigt spännande däremot vilar det en känsla av obehag under hela filmen som nog gör den mer spännande än vad den egentligen är. Filmen serverar och annan politisk kommentar som säkerligen kan diskuteras men det är mest fernissa för att dölja en ganska tunn historia som klarar godkänt betyg pga bra skådisar och tät stämning. Marcus var dock desto mer förtjust i filmen.

Regi: James DeMonaco

Betyg: 5/10

7 tankar på “The Purge (2013 USA)

 1. Hej. Marcus här (tycks inte kunna logga in på samma bloggen längre Filmitch).
  Jag tycker nog nog att filmen var bra mycket bättre då jag inte har så svårt att köpa grundkonceptet alls. Nästan så att jag undrar om vi såg samma film. Att premissen som du uttrycker det skulle vara ” att ett helt samhälle gladligen sätter igång att mörda varandra hejvilt bara därför man kan och får” är ju lite av en förenkling. Det framgår tydligt i filmen att det finns ett politiskt propagandamaskineri bakom purge-företeelsen som påtalar att det finns en nytta och ett patriotiskt värde i att medborgarna faktisk deltar i vidrigheterna. Vad det rör sig om är ju egentligen en form av folkmord eller snarare klassmord, där de som har råd att beväpna sig ger sig på de som inte har råd att skydda sig. Det är ingen slump att mannen som familjen släpper in i huset är hemlös och att belägrarna är välbärgade ynglingar i klubb-blazers.
  Jag behöver inte tänka särskilt långt utanför ramarna för att köpa filmens koncept. Nazityskland, forna Jugoslavien, folkmordet i Rwanda är alla exempel på hur folk vänder sig mot folk. I många fall folk som till och med känt varandra, före detta grannar och arbetskamrater och detta sker för att en maktinstitution säger att det är ok. Ett mer aktuellt exempel är ryska myndigheters stöttande av förföljelsen på HBT- personer, vi ser bilder där poliser står och ler medan en pöbel misshandlar Pridedeltagare.
  Därför är Purge en bra film även om tempot är lite långsamt. Den gigantiska klump av obehag och äckel jag hade i magen hela filmen hade lika mycket med det jag såg på filmduken som det jag sett rapporteras från verkligheten. Bara att få se en Amerikansk mainstreamfilm med ett politiskt/filosofiskt budskap bland sommarens cgi-blockbusterorgie drar upp betyget för min del. Jag skulle ge den en 8:a men så har jag kanske en mer pessimistisk syn på mänskligheten också.

  • Det där med inloggningen får vi kolla upp bror.
   Jodå vi har sett samma film och jag köper dina tankar rakt av men kände ändå att jag inte köpte konceptet – de länder du tar som exempel var tickande bomber där konflikter lagts under ytan så man väntade bara på att få en chans på att ”ge igen”. Jag tänkte även på nazityskland och det exemplet är mer välfunnet.
   Visst går konceptet att köpa om man vill vara lite elak kan man säga att The Purge gör smärtan kortare för de på samhällets botten än vissa nyliberala ideer som går ut på att svälta ut de som inte kan betala för sig. Men trots detta kände jag mig inte övertygad – filmakarna lyckades helt enkelt inte förankra premisserna hos mig även om jag begrep åt vilket håll pekpinnarna riktades.

   • Jag kommer inte in på din blogg. Vi får kolla vad det är som är fel.

  • jag tror att vi hade lite olika förväntningar jag och min bror och då jag är flitig läsare av Ordfronts skrifter kändes de politiska aspekterna i filmen något lättviktiga. Jag ville ha mer terror och mindre psykologi 😉

   • Amerikanerna kan att få till det bara de vill men det är inte så ofta 😉
    I det här fallet hade jag varit mer nöjd om de gått all in med mer belägringsaction – den biten är kort i filmen alltför kort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s