Wisconsin death trip (1999 USA)

wdticon%20posterI den amerikanska delstaten Wisconsin ligger den lilla staden Black River Falls (3622 invånare). Staden grundades under mitten av 1800 talet och skiljer sig inte mycket från andra småstäder på den amerikanska landsbygden.

Författaren Michael Lesy hittade en stor mängd svartvita foton från slutet av 1800 talet och han lyckades länka samman många av fotografierna med nyhetsrapporteringen i den lokala tidningen.

Filmen Wisconsin death trip består av material från Leslys bok. Händelser dramatiseras samtidigt som man citerar från nyhetsrapporteringen. Filmen är uppdelad i fyra segment, ett för varje årstid och varvas med bilder från dagens Black River Falls. Det kanske inte låter så värst spännande ja tom aptrist men de nyheter man valt är allt annat än tråkiga. Det är en strid ström av mord, folk som blivit levande begravda, religiösa galningar, självmord (bla med dynamit) och svartsjukedraman. Den lilla staden med omgivningar verkar ha varit en malström av våld och vansinne. Med tanke på att filmen täcker endast ett decennium (1890 – 1900) och det förhållandevist låga invånarantalet lär Black River Falls inte ha varit det bästa stället att flytta till. Men jag kan misstänka att om man gräver tillräckligt djupt i historien kan man säkerligen kunna skrapa ihop många otrevligheter i de flesta samhällen.

Jag sugs in i filmen och alla de tragiska berättelserna. Det blir på något vis en hisnande upplevelse när man får se alla de gamla korten på människor som sedan länge är döda samtidigt som man får höra de våldsamma berättelserna. Det är inte något gottande i  grisigheter utan allt redovisas torrt och sakligt. Dramatiseringarna är inte överdrivna och allt är så långt ifrån man kan komma från dagens dramadokumentärer som numera härjar runt på div ”faktakanaler”. Man skulle kunna kalla Wisconsin death trip för stillsam film som har ett våldsamt tema. En högst rekommendabel film.

Regi: James Marsh

Betyg: 8/10

2 tankar på “Wisconsin death trip (1999 USA)

    • Titeln för onekligen tankarna åt det hållet. Nog för att filmen innehåller dramatik nog för att fylla ett tiotal slashers med material men värst grafiskt våldsam är den inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s