Tema Sandman: A Game of you

sisandmangameofyoutpbBarbie som skymtade förbi i The Dolls house har dumpats av sin pojkvän Ken och bor i NYC. Hon har inte drömt på flera år men plötsligt en dag så stöter hon på en av figurerna ur sina barndomsdrömmar, Martin Tenbones. Martin är en gigantisk hundliknande varelse och skjuts ned på öppen gata av polisen men han lyckas flämta fram att drömriket behöver Prinsessan Barbaras hjälp. Samma natt plågas Barbies grannar och vänner av fruktansvärda mardrömmar och Barbie hamnar i ett komaliknande tillstånd. Turligt nog är Thessaly, en av hyresgästerna häxa. Thessaly misstänker att Barbie fastnat i sin egen drömvärld tillsammans med den person/varelse som angripit grannarna med mardrömmar tidigare på natten. Thessaly kastar en trollformel och Barbies vänner ger sig in i hennes drömvärld för att rädda henne.

731370-c

Martin Tenbones på besök i The Big apple

A Game of you hörde länge till ett av de avsnitt som jag gillade minst i The Sandman. Jag tyckte helt enkelt att den var lite trist men för var gång jag läser den så växer berättelsen och numera ligger den bland mina favoriter kanske just för att den vågar koncentrera sig mer på berättelsens karaktärer än själva handlingen. Diskussionen om våra identiteter och vem som bestämmer vilka vi är ett tema som löper i storyn. De flesta av berättelsens huvudpersoner är egentligen någon annan än vad de utgör sig för att vara t.ex är Thessaly en häxa, Wanda är en man osv.

imagesCA6NJCPZ

Barbie som under seriens gång försöker dölja sitt ansikte med olika kreativa sminkningar.

A Game of you pendlar mellan realism och drömmar. Dels har vi hyresgästerna i New York som försöker lösa mysteriet parallellt med Barbies quest i sin drömvärld. Mot slutet förenas de två världarna med dödlig utgång. Seriens styrka ligger inte i handlingen utan det är karaktärerna som är berättelsens kärna . Barbie och hennes grannar Alvin/Wanda, Foxglow, Hazel och Thessaly är personer jag bryr mig om och Gaiman lyckas väl med att introducera dessa.

tumblr_lxpgaaD5P81r85lu1o1_250

En transsexuell – inte ok i USA.

imagesCAG3VI3E

Flådda ansikten som spikas upp väggar är däremot helt ok i USA.

När serien kom blev det ett ramaskri i USA då Hazel och Foxglow var ett lesbiskt par och Wanda/Alvin var transsexuell. Moralens väktare skrek som stuckna grisar men ingen av dessa verkade bry sig om att man flår ett lik i serien samt att en av mardrömmarna visar hur ett spädbarn äter ett annat. Tio år senare skrek samma grisar (antar jag) då en bög introducerades i The Green lantern.  Jag undrar varför folk bryr sig om så mycket vad som sker i andras sängkammare? Kanske för att inget sker i deras egna? Men åter till Sandman och Barbie.

Jag gillar tecknaren Shawn McManus arbete med serien. Barbies drömmar är en verklig sagovärld, frodig natur, Barbie har en lila prinsessklänning och det är talande apor och möss. McManus fixar även de mer ruggiga partierna i berättelsen som hör till de rysligaste i hela seriesviten. Dream lyser till stora delar med sin frånvaro då detta är Barbie och hennes vänners äventyr, han dyker upp vid några få tillfällen under berättelsens gång men har i så mycket att göra med det som sker i handlingen. Det sista kapitlet, då säcken ska knytas ihop blir det lite segt då Gaiman brer ut sig lite väl mycket i sin text. Han hade kunnat klara av det han vill ha sagt på färre sidor men då hade jag å andra sidan fått färre teckninfgar av Shawn McManus. Tyvärr är det som vanligt att man inte har samma tecknare och tuschare utan vi får dras med några andra förmågor som gör att helheten inte blir så harmonisk som man skulle kunna önska.

wilkinsoncurtains

Barbie träder in i sin drömvärld.

Nästa vecka blir dags för ett gäng kortberättelser, allt från kejsaren av Amerika till Bagdad och varulvar.

9 tankar på “Tema Sandman: A Game of you

  • del Toro skulle troligen bli bästa resultatet men finge jag välja skulle det bli en tv-serie på HBO en långfilm skulle nog ha svårt att hitta sin publik.

   • Tror du inte en serie skulle kännas lite fragmentariserad? Jag tänkte mig en film som bygger på ett enda avsnitt…

   • Du har en poäng men jag ser framför mig en film som manglats genom Hollywoodmaskineriet och anpassat till PG-13 😦 Det var en anledning till att det inte blev någon At the Mountain of madness – del Toro vägrade att gå med på PG 13 stämpeln.

   • Ja, det är förvisso sant — TV-serierna tycks ha lite mer edge just nu. Del Toro skulle behöva skaffa sig lite egna pengar så han kan göra som han vill…

  • Många lät intressant både som bok och film. Fick ett tips eller två här. Enda jag hört talts om förutom Sandman var Barkers bok (gillar honom bättre som skräck författare och Covenant böckerna.
   Dresden files blev jag riktigt sugen på.

   • Anders har läst några stycken och är rätt förtjust i dem. En del nytt på listan men av Tad Williams skulle jag hellre se Otherland-serien filmad. Kan bero på att jag tyckte bättre om den 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s