Prince of darkness (1987 USA)

imagesCAPQTZYPPrince of darkness är signerad John Carpenter som har gjort ett pärlband av bra filmer som t.ex Halloween, Escape from New York och The Thing. Han ligger också bakom flera filmer som inte är lika smickrande att ha i sitt C.V. Tacksamt nog hör dagens film till den förstnämnda kategorin.

Redan efter fem minuter är jag fast i filmen då det börjar med en katolsk präst (ett säkert kort på att det pågår luriga saker) som på sin dödsbädd överlämnar ett skrin med en nyckel till en kollega. Carpenters ödesdigra musik försätter mig i rätt stämning och sedan rullar det bara på. En collegeprofessor blir kontaktad av en präst som vill att han ska undersöka något som prästen upptäckt i en gammal övergiven kyrka. Professorn samlar ihop ett team studenter och tekniker som sätter upp ett labb i kyrkan. Redan på en gång anar vi tittare att allt inte står rätt till. En grupp hemlösa dras likt zombies mot kyrkan och när forskningsteamet begriper vad det är man hittat är det redan försent att fly.

Som sagt – makalöst härlig stämning och det kryper i kroppen på mig när den till en början aningslösa forskargruppen traskar runt i den övergivna kyrkan. Carpenter håller ett bra tempo under filmens gång och han varvar äckel med spänning. Filmen blir aldrig tråkig och är mer eller mindre spännande under hela speltiden. När mysteriet väl får sin lösning är det en ganska hisnande tanke och manusförfattaren (Carpenter) har tänkt till lite extra när han kokade ihop en komplott med Gud, Jesus, Satan och hemliga katolska sekter. Att sedan Donald Pleasence är med som katolsk präst med darr på stämman gör inte det hela sämre och fans av Alice Cooper kan glädjas åt att han extraknäcker som skådis, dock utan repliker.

Prince of darkness hör till de bättre filmer Carpenter gjort och jag är glad att jag såg om den. Tragiskt nog medförde titten att jag utan att tänka mig för kastade in en till film av Carpenter (Ghosts of Mars) – något jag bittert fick ångra.

Regi: John Carpenter

Betyg: 9/10

14 tankar på “Prince of darkness (1987 USA)

 1. Jäklar, en nia? Wow! Jag har inte sett filmen på hundra år och minns den inte som SÅ bra men det kanske är dags att se om den nån dag. Tack för tips! 🙂

  • Jag mindes inte heller filmen som SÅ bra men jag satt som klistrad hela tiden att det var en plot där man tänkt till lite gjorde också sitt.

 2. Jag skummade igenom texten för att undvika att påminnas alltför mycket om filmen då jag planerar se om den inom en snar framtid :D. Men tack för varningen i slutet, har varit farligt nära att se Ghosts of Mars flera gånger i sommar… 😉

 3. Också länge sen jag såg denna, men minns den som stabil (typ en stark trea). Carpenters musik gör mycket för stämningen och även om den inte är hans bästa så gör den sitt. Har lite svårt när man blandar in religion i handlingen så det kan ha varit lite av det som sänkte filmen för egen del. Men kul att se att du uppskattar den så mycket.

  Ghosts of Mars ja, den behöver man inte se om. Minns att jag gillade inledningen (igen, musiken) och själva upplägget är inte helt fel. Men den ballar ur efter ett tag.

  Frågan är dock om man ska se om Vampires? Gillar förvisso inte vampyrer, men minns inte riktigt vad jag tyckte om den…

  • Jag gillade religionsinblandning och att man inte hängav sig åt för bombastiska effekter.
   Vampires var ingen höjdare men lite smått underhållande om jag inte missminner mig.

 4. Yay! Kurtan får ursäktamen det här är nog min favorit-Carpenter enbart tack vare stämningen, understödd av ett riktigt läskigt score. Mästerligt…

 5. Jag minns jag såg denna film om och om igen när jag hade den på video.
  Fann igen den på DVD för 2 år sen men ingen swesub.
  Håller med om 9/10. Det jag saknar är väl kanske en uppföljare med tanke på den avslutande scenen…. :)….

  • Välkommen hit Tomas. Visst är det en höjdare! Känner dock inte något sug efter en uppföljare då jag är förtjust i det ”öppna” slutet.

   • Det kanske är det som är meningen med slutet, att det okända och ”mörkrets krafter” ska få förbli okänt och inte ”avslöjat” hur det ser ut ? Man har sett tidigare i filmen en stor demonhand (eller vad man ska likna det vid) som dras genom spegeln…. och man förväntade sig nåt liknande med vad killen i slutet skulle se men man klippte abrupt av där *s*….

    Btw, så prenumererar jag på dina recensioner och det är ett nöje att läsa dom varje gång 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s