Tema Sandman: Fabels & reflections

fablesDen här volymen består likt The Dream country av kortare berättelser men den här gången har man samlat ihop hela nio stycken historier så samlingen känns lite frikostigare. Historierna i Fables & reflections spänner över både tid och rum. Vi besöker kejsaren Augustus som har svårt att sova, vi bekantar oss med Robespierre som söker efter ett avhugget huvud, träffar på kalifen i Bagdad som vill bevara drömmen av sin stad till eftervärlden och lite andra personer ur historien och diverse myter.

När det rör sig om en antologi blir det många gånger svårt att hålla en jämn nivå. Gaiman lyckas väl med kvalitén på berättelserna. Samlingen innehåller ett par bra historier och ingen av berättelserna är direkt dålig. Jag är förtjust i storyn Three septembers and a january som handlar om Joshua Norton, en självutnämnd kejsare av USA som bor i San Fransico. Norton har funnits på riktigt och är inte någon påhittad karaktär. Det Gaiman för in i berättelsen är att fyra av The Endless tävlar om Nortons sinne för att se vem han kommer att tillhöra. Shawn McManus står för teckningarna vilket höjer seriens kvalité tillsammans med Gaimans gripande berättelse.

Sandman-031-panel-3

Dream & Despair

En annan favorit är The Parliament of Rooks där Daniel (Lyta Halls son) drömmer och hamnar hos Cain & Abel som berättar historier för varandra med korpen Matthew och Daniel som åhörare . En gullig berättelse där några av bifigurerna i serien får lov att ta lite plats. Serien är tecknad av Jill Thompson som nog är min favorittecknare av alla de som satt pennan i serien men mer om henne nästa vecka.

lilsandman

Jill Thompsons förtjusande mangaversion av Dream, Abel och Death.

The Song of Orpheus är sagan om Orfeus men med element från Sandmans universum. Den hör inte till favoriterna men då Orfeus har stor betydelse i den kommande berättelsen Brief lives klargör den ett och annat mellan Dream och hans son Orfeus. Då Dream vägrat att hjälpa sin son att rädda sin fru Eurydike från Hades har de två helt brutit kontakten. Berättelsen visar också på Dreams oförmåga till att vara flexibel samt hans rigida inställning till regler.

orpheus

Orpheus och Charon

I ett par tre av berättelserna visar Gaiman sina brister som serieskapare. Serier är när de är som bäst en kombination av bilder och ord men ibland kan inte Gaiman begränsa sitt ordflöde och berättelserna drunknar i ord. Detta gäller speciellt samlingens sista berättelse Ramadan som är otroligt vackert tecknad av Craig Russell men drunknar i ordflödet och är inte någon förnöjsam läsning.

sandman_03

Ett smakprov av Russels otroligt snygga teckningar.

På det hela är Fables & reflections en trevlig och fantasieggande samling berättelser som är väl värda att läsas både en och två gånger. Nästa vecka blir det Delirium, Destruction och en sorgsen Dream.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s