Det stora blå (1988 Frankrike)

2Det stora blå är en film som många får lite darr på rösten när de talar om. Filmen var en stor hit på bio när den kom i slutet av 80-talet. Det var en liten minivåg av franska filmer som hittade sin biopublik i Sverige bla Betty Blue och Det ligger en vit man i din säng mamma. Nu såg jag aldrig filmen då på bio men för 59:- på ICA kan man kosta på sig att chansa.

Filmen handlar om två barndomskamrater Jacques och Enzo som tävlar i fridykning(?). Enzo är den regerande världsmästaren men söker upp Jacques för att utmana honom. Jacques dras till havet och han verkar vara  nästan mer en vattenvarelse än människa. Han lever upp som mest när han får simma med delfiner och är lite disträ och frånvarande på land, havet är hans rätta element. Det hela kompliceras av att försäkringsagenten Johana Baker blivit kär i honom. De två startar ett förhållande men Jacques dras obönhörligen mot det stora blå.

Jag är ambivalent till den här filmen något jag ofta blir när det rör sig om filmer där Luc Besson har varit inblandad. Han är en regissör och producent jag ser det mesta av (dock ej Minimojerna) han knåpar ofta ihop bra och publikfriande historier. Bessons funktionshinder är att han stannade i utvecklingen någon gång under tonåren, åtminstone när det rör sig om fingertoppskänslan om vad som är roligt. Resultatet av Bessons syn på vad som är roligt på film blir ofta horribelt. I Det femte elementet var han tvungen att ha med Cris Tucker i Transporterfilmerna finns ett par tre scener, minst, där man tar sig för pannan tex lönnmördare i högklackat och bh.

I Det stora blå har han gett huvudrollen till Rosanna Arquette. Men sin totala avsaknad av talang passar hon in i storyn ungefär lika bra som ketchup på glass. Det skär sig i både ljud och bild när hon är i rutan och det är hon allt för ofta. Besson har skrivit in karaktären som någon sorts comic relief i historien men Arquette är vare sig rolig eller befriande snarare störande och besvärande. Det var ett tag sedan jag såg en sådan irriterande karaktär i en film och Johana Baker har numera det tveksamma nöjet att samsas på samma lista som t.ex Pvt Hudson och Short round. Om hon inte varit med i filmen som då blivit avsevärt kortare, något som inte skadat då den är 2:40 lång, hade detta kunnat vara ett riktigt fint filosofiskt drama om havet och livet. Nu blir det istället en vacker och fin film med alltför många inslag av en gapig karaktär. Märkligt och trist.

Regi: Luc Besson

Betyg: 4/10

7 tankar på “Det stora blå (1988 Frankrike)

  1. Eftersom Det stora blå är min absoluta favoritfilm-i-hela-världen, den enda film som fått betyg 6/5, den enda film jag tycker är hundraprocentig fulländning så håller jag såklart inte med dig om betyget. Jag förstår dock att jag själv såg filmen vid EXAKT rätt tidpunkt i livet för att få en favvo-film på det här sättet. Det är skillnad på att vara 17 och se nåt som totalt förändrar ens liv och att vara 40-plus. Det är betydligt svårare nu. Betydligt. Tyvärr.

    • Håller med om din sista rad. Sällan man ser överväldigande filmer nu för tiden sorgligt men sant. Kan mycket väl förstå att man faller för filmen. Hade inte R.A varit med och Baker karaktären varit mer välskriven hade den fått ett avsevärt högre betyg.

  2. Ouch… Kan inte påminna mig att jag störde mig något särskilt på RA när jag såg den utan tror att jag fångades av själva stämningen. Även om jag inte fångades riktigt lika hårt som Fiffi 😉

  3. Jag var kluven till denna film, visste knappt vad jag skulle tycka om den. Stundtals väldigt bra men stundtals dålig och märklig. Skulle kanske ge den 6/10 i betyg.

  4. Pingback: Årets bästa filmer 1988 | FILMITCH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s