Tema Sandman: Brief lives

sandman7Have you ever spent days and days making up flavors of ice cream that no one’s ever eaten before? Like chicken and telephone ice cream?Green mouse ice cream was the worst. I didn’t like that at all. – Delirium

Det börjar med en Delirium som är (vad annars) totalt förvirrad. Av en ren slump lyckas en ide få fäste i hennes sinne: Hon vill söka rätt på sin försvunna bror Destruction. Delirium frågar sina syskon Desire och Despaire om hjälp i sökandet men de avfärdar henne. Dream som har hjärtsorg efter att hans flickvän har dumpat honom tackar däremot ja till Deliriums vädjan om hjälp. Då de två kommer att resa runt på jorden i sökandet efter Destruction hyser Dream en viss förhoppning om att stöta på sitt ex att de kommer finna sin försvunne bror har han vare sig några förväntningar eller intressen i. Det som börjar som ett ganska oskyldigt äventyr kommer att utvecklas till en historia där många får sätta livet till och Dream kommer slutligen att utföra en handling som kommer att besegla hans öde.

Sandman-Brief-Lives-Dream-blood-into-flowers-Jill-Thompson

Om jag kunde så skulle jag gå upp i brygga för (ursäkta språket) så jävla bra är den här berättelsen. Breif lives är utan tvekan det roligaste och samtidigt det sorgligaste avsnittet i The Sandman. Delirium är seriens stjärna och är en otroligt underhållande karaktär. Då hon uppfattar världen på ett något annorlunda vis än majoriteten av mänskligheten (och andra väsen för den delen) får en stor del av dialogen något av en ”god dag yxskaft” karaktär över sig, samtidigt har Delirium sina poänger då hon visar att verkligheten kan uppfattas olika beroende på vem iakttagaren är. Brief lives  innehåller många dråpliga situationer: Bilkörning, där korpen Matthew får agera bilskolelärare åt Delirium, ett besök på en strippklubb där gudinnan Ishtar arbetar som strippa, samt en bokning av ett hotellrum är alla underhållande episoder även om de ofta slutar i död och elände för de stackars människor som kommer i kontakt med Dream och Delirium.

untitled del

Samtidigt som serien är rolig är det en vemodig berättelse som behandlar vår litenhet inför universum och världsalltet. Upplösningen på berättelsen är sorglig och öppnar upp för mer elände som skall komma. Vi lämnar Dream ensam i sin tronhall helt förkrossad. De liv som Dream och Delirium har touchat under sin färd på jorden har inte heller alltid förändrats till det bästa.

627

Den tredje komponenten som gör Brief lives till en underbar serier är tecknaren Jill Thompson. Karaktärerna blir sköra under hennes penna och de visar en bräcklighet som inte tidigare visats.  En del kan finna att hennes stil något skissartad men den växer vid varje läsning av serien. Dream har aldrig känts mer levande än under Thompsons penna och hon behärskar en unik förmåga att förmedla kroppspråket hos sin figurer. Hon passade även på att teckna in sig själv i serien då hon gav sitt ansikte och lägenhet åt alvkvinnan Etain of the second look. Thompson står för teckningen under hela serien något som gör att den känns mer sammanhållen än tidigare episoder. Brief lives är det bästa Gaiman gjort till dags dato och då räknar jag även med hans böcker.

imagesCAJ5KY6V

Avslutningsvis måste jag även nämna karaktären Merv the pumpkinhead som arbetar som vaktmästare åt Dream i hans palats. Han har dykt upp tidigare i serien men det är först i Brief lives som han begåvats med en dialog eller närmare bestämt monolog då Merv inte är så intresserad om någon lyssnar, det viktigaste är att han får tala. Merv beklagar sig över det mesta och blev faktiskt så populär att han fick en del fristående avsnitt i några spinoff serier som följde efter att The Sandman upphört.

tumblr_l3su1qCVfd1qzi8zlo1_500

”What’s the name of the word for the precise moment when you realize that you’ve actually forgotten how it felt to make love to somebody you really liked a long time ago?” – Delirium  

There isn’t one.” -Dream
”Oh. I thought maybe there was.” -Delirium

Nästa vecka: Gaiman goes Chauser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s