Would you rather (2012 USA)

Would-You-Rather-PosterEn grupp främlingar har fått en inbjudan till en middag hos den svinrike Shepard Lambrick. Det gästerna har gemensamt är att de alla är i någon form av ekonomiskt trångmål. Iris kämpar med ekonomi då hon har hand om sin cancersjuke bror och Travis försörjer sina systrar. Under middagen erbjuder Lambrick sina gäster att deltaga i en tävling där vinnaren kommer att bli ekonomiskt oberoende. Tävlingen går ut på att man får välja att utföra en av två uppgifter. Misslyckas man med uppgiften åker man ut ur tävlingen. Deltagarna tror till en början att det kommer röra sig om en oskyldig lek men det när första uppgiften består av att dela ut eller ta emot en ordentlig elstöt förstår de allt för sent att leken är med livet som insats och Lambrick tillåter inte att någon backar ur när leken väl startat.

Logiken bör lämnas därhän annars funkar inte filmen alls. Jag struntade i att pulvrisera manuset och sveptes med på färden som var mer underhållande än skräckfylld. En stor del av underhållningen beror på att Lambrick spelas av den famöse Jeffrey Combs som här får en hel film att visa upp sitt register av överspel. Om man som jag finner skådisen rolig tycker man nog att Would you rather  åtminstone är helt ok, övriga göre sig ej besvär. Även om situationen är övertydligt konstruerad (iofs är all film det mer eller mindre men här har man en ide som man kör på -”vi låter tio personer plåga varandra till döds” troligen en ide som uppkommit under en fikarast)  så det funkar för mig. Would you rather kommer inte att gå till historien men det var en film som stundtals var lite spännande och samtidigt så överdriven att man inte kan ta den riktigt på allvar.

Skådisarna består till mestadels av personer som har sin karriär i div. tv-serier samt John Heard som numera verkar gå ”all in” för att spela alkis. I Sharknado var han en sympatisk alkis här spelar han en osympatisk alkis. Det filmen misslyckas med är att presentera middagsgästerna. Nu får vi följa en person och de övriga är i stort sett rekvisita till allehanda plågsamheter. Filmen hade blivit mer spännande om man bara gett en kort introduktion av var och en tio gästerna och låtit tittarna sväva i ovisshet över vem som tar sig till finalen. Här är det uppenbart redan fem minuter in i filmen hur det ska gå. Trots mina invändningar är Would you rather klart sevärd om man gillar genren andra bör välja något annat till fredagsmyset.

Regi:David Guy Levy

Betyg: 7/10

2 tankar på “Would you rather (2012 USA)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s