Nighthawks (1981 USA)

1981-nighthawks-poster1Den här rullen har jag faktiskt inte sett tidigare. Av någon anledning har jag missat den men tidigt 80-tal, Rutger Hauer och Sly i helskägg var svårt att värja sig emot.

Den internationelle terroristen Wulfgar (Hauer) gör sig impopulär inom terroristskrået då han är för effektiv(?!)  och måste bygga upp i sitt rykte igen. Han kör lite plastkirurgui (dvs han tar av sig smink, peruk och linser som han utrustats med i början av filmen och uppenbarar sig sedan som den blonde Hauer vi alla känner igen och älskar) och drar till NYC för att visa vilket oumbärlig terrorist han är. En engelsk specialist på terrorister är honom hack i häl och bygger upp en antiterroriststyrka i NYC. Personerna till styrkan handplockas bland New Yorks poliser. Polisen Deke DaSilva (Sly har än en gång begåvats med ett filmnamn som bara är konstigt) och hans partner är snart Wulfgar (även detta namnet får mig att dra på smilbanden) på spåren då denna terrorist är så klantig att han skulle platsa i Naked gun filmerna.

SPOILERVARNING

Det här en en film som inte är så noga med detaljerna och väcker därmed många frågor.

Är  världens bästa raggningsreplik ”Dig vill jag lära känna” ? Det är allt Wulfgar behöver säga till en kvinna på ett disco för att sedan få flytta hem till henne.

Om nu Wulfgar är en av världens bästa terrorister varför lämnar han en olåst väska fylld med vapen och granater i  sin sambos garderob?

Varför lämnar Wulfgar tidningar i (den numera f.d sambons) lägenhet där han ringat in de attentat han gjort?

Varför samarbetar han med en terroristkollega som har problem med korttidsminnet då hon i sin ficka har adressen till Wulgars gömställe?

Att denne internationelle toppterrorist inte hamnat i finkan tidigare måste ses som ett smärre mirakel då han jobbar stenhårt för att åka fast.

Polisens agerade väcker även en hel del frågor.

Varför Deke står helt odiskret och stirrar på Wulfgar en bra stund inne på ett diskotek istället för att gripa honom är obegripligt. Har Deke sett för många spagettivästerns och tror han ska stirra skurken till underkastelse?

Att vara terrorist och lägga vantarna på polisernas och FN personalens privata uppgifter som t.ex familjeförhållanden och hemadresser är tydligen inte något problem, man bara ber sin terroristkollega (hon med korttidsminnesproblem) att införskaffa dessa offentliga(?) dokument.

Spiken i kistan är filmens final där jag ber en stilla bön över att det inte är Sly som klätt ut sig i blond peruk men Gud hörsammar sällan böner.

52183

Det här var en blek och korkad actionfilm med ett bra soundtrack och spännande kläder. Kan tilläggas att Sly är otroligt cool i helskägg och skinnjacka synd bara att han inte kunde bestämma sig för om han behövde glasögon eller inte under filmens gång. Det åker av och på hela tiden. Jag undrar om Leif G.W Persson tagit efter detta trick. Nighthawks skulle troligen kunna bli en bra nyinspelning om man anställde en manusförfattare som åtminstone har någon form av ett utvecklat logiskt tänkande för det är inga större fel på grundstoryn.

Regi: Bruce Malmuth

Betyg: 2/10

4 tankar på “Nighthawks (1981 USA)

  1. Hahaha! Skön text!
    Jag gillar filmen aningens mer än du även om jag också tycker att snubbarna är coolare än filmen. 🙂

  2. Bra länge sen man såg filmen, men det var ingen höjdare. Rutger och Sly var dock på topp under denna period så där är det inga fel. En bättre regissör och bättre manus hade dock varit att föredra som du skriver.

    Annars kul text med flera uppenbara problem i manuset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s