Tema Sandman: Worlds’ End

22-2Arbetskamraterna Brant och Charlene samåker till Chicago när de överraskas av en snöstorm, något som kanske inte skulle vara så märkligt om det vore under vinterhalvåret men nu är det juni. Bilen kör av vägen och de två lyckas hitta ett värdshus med namnet Worlds´end. Världshuset verkar vara ålderdomligt i sin arkitektur men märkligast är nog gästerna som består av älvor, kentaurer och annat märkligt folk. De har alla tagit skydd i huset från en storm som verkar härja mellan flera dimensioner. Världshusets värdinna förklarar att ovädret som överraskat de resande är en s.k ”reality storm” något som tyder på att världsomvälvande ting har skett. För att fördriva tiden i väntan på att stormen ska bedarra berättar sällskapet historier för varandra.

Worlds´end är den tredje och sista samlingen av korta berättelser som Gaiman bjuder oss läsare på. Dream är inte huvudpersonen i någon av berättelserna men han dyker upp i periferin i de olika historierna och ofta som deus ex machina. Berättelserna varierar i både innehåll och kvalite´. A Tale of Two Cities är en ryslig historia om en man som tar fel tunnelbanetåg och hamnar i en spökvision av en stad. Hob’s Leviathan är en skröna från de sju haven, alt som allt serveras läsarna sex längre berättelser och några kortare historier.

627

Samlingen är genomtänkt då man har valt olika tecknare till var och en av berättelserna. Man har lyckats väl med att få tecknare som matchar stämningen i de olika historierna. Även ramberättelsen på världshuset har en och samma tecknare något fångar seriens inramning väl. Tyvärr hör inte berättelserna i Words´end till de starkare i Gaimans produktion. De är om än fantasifulla lite småtrista och inte speciellt engagerande. A Tale och two cities och Cerements är de två bästa och världshuset är en intressant skapelse men på det hela är inte samlingen speciellt upphetsande.

627jk

Jag är inte heller så förtjust i att Gaiman i slutet av av berättelsen hintar lite väl mycket av om vad som komma skall. Det kunde han gott ha skippat eller löst på annat vis. Worlds´end är fantasifull och roande i sina stunder men som helhet är den en relativt svag samling.

Nästa vecka gör furierna sin entré´.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s