Månadens musikspecial: New order

neworder350bDet är närapå exakt trettio år sedan jag hörde New Order för första gången. En bekant jobbade på Åhléns (Tempo?) skivavdelning och fiskade upp en maxisingel som precis kommit in. Det var Blue monday och jag behövde bara lyssna i ett par minuter innan jag köpte plattan. Efter detta köp har New Order (tillsammans med The Beatles) varit den grupp som legat mig varmast om hjärtat. Deras musik går på något vis rätt in själen och sätter sig där. En anledning kan vara att deras musik hur dansant den än är har vissa stråk av vemod och desperation. Jag hamnar i något mellanläge när jag lyssnar på deras musik – ofta glad men ändock lite sorgsen till sinnes.

Gruppen bildades 1980 i Manchester. Tidigare hade de spelat under namnet Joy Division men när sångaren Ian Curtis tog självmord var man i valet och kvalet om man skulle fortsätta eller lägga av. Turligt nog gjorde man det förstnämnda. New Orders skivproduktion är sparsmakad med tanke på att de exsisterat i över trettio år. Endast åtta ”rena” studioalbum har producerats. Inget är dåligt men första albumet lider lite av att man fortfarande har båda fötterna kvar i Joy Divisions musikstil och albumet Republic krystades fram då man var bankrutt och behövde pengar. Mellan albumen har man spelat in en hel hög med singlar som återfinns på diverse samlingar.

untitledgg

Tyvärr så blev det osämja i bandet för några år sedan och basisten Peter Hook hoppade av men de övriga medlemmarna fortsätter att spela men något nytt inspelat material har inte dykt upp. New Order har även präglats av att medlemmarna av och till deltagit i diverse musikprojekt, mest känt är nog Electronic men bäst är The Other two.

LowLifeCDInsertS 

Trettio låtar blev det efter mycket vånda och stort besvär. De bästa studioalbumen är Technique samt Low Life. Bästa samlingsplattan är Substance . Mycket nöje new order – något annat är otänkbart.

10 tankar på “Månadens musikspecial: New order

 1. Nice, nice, nice.

  Månaden närmar sig sitt slut, skynda, skynda, skynda, att publicera månadens musikspecial. Jag gillar också New Order, också pga Blue Monday, men jag är inte alls en lika stor fan som du. Ska bli kul att lyssna på ditt nya blandband. Dubbelt så långt som den ”best of” cd jag fick av dig. Detta är motsvarigheten till en dubbel-cd! Nice.

  PS, imorgon, under månadens sista dag, lägger jag ut mitt andra ”Henkes Best of…” Är väl något av en motsvarighet till ditt ”Månadens musikspecial”.

 2. Första skivan jag köpte med New Order var Substance, andra Technique… Båda när jag pluggade i Uppsala. Those were the times.

   • Nä, där lovade jag lite mycket — jobbade faktiskt först på måndagen. Men då var det ändå trevligt att ha New Order i bakgrunden. Som alltid kul att bekanta sig med musik man inte lyssnar på dagligdags.

    Men jag blir inte riktigt vän med Spotifys webspelare, har du kommit underfund med den? Låtarna kommer sällan igång och ibland måste man hoppa över flera stycken innan man hittar en som ”funkar”.

   • Jo på senaste tiden har Spotify var lite segt – överhoppning av låtar har jag inte upplevt men däremot långt tid för musiken att starta.
    En annan sak som stör mig är att de ändrar designen i ett – när jag precis lärt mig så ändras allt. Det är lite som när de möblerar om i mataffären och pastan har gömts undan 😉
    Har börjat testat Groove Shark som ett alternativ men det verkar sluka lite mer datakraft – åtminstone på jobbet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s