Oblivion (2013 USA)

oblivion-posterJag kan ha fel men jag tror inte att Tom Cruise gör någon tjurrusning i den här filmen, något som likt Tom Hanks urinerande och Brad Pitts ätande är hans signum. Det kan bero på att Oblivion inte är någon actionfilm utan mer ett science fiction drama med actioninslag. Filmen utspelar sig några år efter att jorden vunnit en pyrrhusseger mot en utomjordisk invasionsstyrka. Mänskligheten besegrade visserligen fienden men till priset av en förstörd jord. Jack (Cruise) sköter bevakningen av det som är kvar av vår planet. Han uppgift består av att underhålla spaningsrobotar som försvarar gigantiska maskiner som utvinner jordens sista naturresurser innan mänskligheten flyttar till en annan plats i solsystemet. Trots att det finns en del utomjordlingar kvar som stör Jack i arbetet så löper det på relativt friktionsfritt men så störtar ett skepp vars innehåll får Jack att ifrågasätta både sitt uppdrag och sin existens.

En del har hävdat att Oblivion bitvis är lite småtråkig. Jag fann att filmen flöt på i ett makligt tempo men den blev aldrig trist. Bäst är de storslagna miljöerna av vår planet efter katastrofen. Det känns vemodigt när Jack åker över öde slätter, en vy som ibland innehåller en och ann ruin som vittnar om en tidigare levande värld. Det var inga större fel på storyn som har både en och två vändningar som jag inte såg skulle komma. Det är lite härligt när det man tar för givet ställs på ända och man får kalibrera om sin hjärna. Nu var jag möjligtvis lite ouppmärksam åt vart håll berättelsen pekade och en och annan mer arlert tittare kan nog räkna ut hur allt hänger samman avsevärt tidigare än undertecknad.

Filmens svaghet är nog slutet där man ansträngt sig över hövan för att få till ett happy end något som inte gick i samklang med känslan och stämningen under filmens gång men man kan kanske begära för mycket av en storfilm som ska tillgodose alla smaker.

Regi: Joseph Kosinski

Betyg: 7/10

4 tankar på “Oblivion (2013 USA)

 1. Nä, trist tyckte jag nog sällan att det blev. Hade helt andra issues med Oblivion 😉 Men jag håller med om att den var visuellt mäktig samt att slutet inte alls blev särskilt lyckat.

  • Uppdaterade mig över hos dig ang. dina issues. Visst firar inte genus- metern några triumfer och ålderscastingen är som vanligt sisådär. Å andra sidan ser Cruise fortfarande ung ut (han kanske har stannat i växten?). Men det är iaf inte värre än Connery & Zeta-Jones där kan man snacka åldersskillnad.
   Köper dina invändningar men de störde inte värst mycket under titten kanske mer när man tänker efter……

   • Haha, nä, Connery-Zeta-Jones hade Oblivion ett tag kvar till. Tyvärr har det blivit sådär med ganska många filmer de senaste åren. Helt ok i stunden, men direkt efter som börjar jag fundera på en massa saker som sänker dem.

   • Just biofilmer har en tendens att falna efter en tid dvd filmer funkar tvärtom. Kan bero på att tillgången till kaffe är säkrad i hemmet och jag är mer alert i mitt tittande 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s