Project X (2012 USA)

1366446482_Projet-X”Det här är en film jag kan garantera att jag aldrig nånsin kommer att se. Jag hatade, HATADE trailern som vi utsattes för ett antal gånger innan premiären.” – Jessica (Velvet cafe´)

”Inget fel på Todd Philips men uschåfyyyy för den här.” – Fiffi (Fiffis filmtajm)

”Den är en stark film inom sin genre. En kul film helt enkelt.” – Henke (Fripps filmrevyer)

Dessa kommentarer rörande Project X väckte både mitt intresse och min nyfikenhet. Det jag fick se var verkligen inte vad jag förväntat mig. Jessica och Fiffi såg ren skit, Fripp en helt ok partykomedi, jag såg något helt annat.

Thomas och hans två vänner Costa  och JB är skolans loosers t.om Thomas pappa tycker att hans son är lite väl mjäkig och timid. För att ändra på detta sociala stigmata anordnar de tre vännerna en fest hemma hos Thomas när föräldrarna är bortresta. Tanken är att festen ska göra de tre populära på skolan man har även vissa förväntningar om att få ha sex på festen. Arrangemanget slår alla förväntningar då Costa har lagt ut inbjudningar div. sociala medier och ett par tusen personer vallfärdar till Thomas hus. Folk dansar, super, pissar, spyr, slåss och trashar hela grannskapet i bara farten och allt dokumenteras av en kille som hyrts in för att föreviga händelsen.

Det som serveras oss tittare i Project X är nittio minuters filmande av ungdomar som festar. Punkt. Till en början trodde jag att det var en sådan där film där svettiga tonårspojkar kan få en chans att få se halvnakna kvinnor i biomörkret (ett löfte som infrias med råge) men ju längre festen och filmen fortskrider känner jag att den ändrar karaktär och blir till något helt annat. Tanken var nog att filmen ska vara rolig men är det roligt att se folk pissa på garageuppfarten, dvärgar bli inlåsta in en ugn (jo kanske lite), folk som super och knarkar sig redlösa och troligen (åtminstone enligt svensk lag) blir sexuellt utnyttjade? Mitt svar är nej men jag känner att filmen har något annat att ge då den berättar om människans natur. Project X drar bokstavligen ned byxorna på oss människor och vi visar oss vara ganska pinsamma varelser i vår ängsliga jakt efter acceptans. Ett exempel är en scen där en av skolans snyggingar vill ha sex med Thomas av den enkla anledningen att han är numera är populär och Thomas förnedrar sig villigt och ställer upp trots att han vet att hon egentligen inte bryr sig om honom. Projekt X är en film med en deprimerande människosyn som i mångt och mycket stämmer (under rätt/fel förutsättningar räcker det med en liten knuff för att samhällsbygget ska raseras) och kan läggas till raden av filmer som behandlar människans brist på moral och etik. Kombinationen grupptryck och hämningslöshet visar sig ofta vara förödande (strykjärn någon?).

Tyvärr låter filmens regissör historien pågå fem minuter för länge. Det känns som att han märkte att historien blev för svartsynt och ville ordna upp situationen för filmens huvudpersoner. Hade den slutat innan detta sker hade betyget blivit något snäpp högre – feghet lönar sig sällan i kultursammanhang. Nu blir filmens sensmoral paradoxalt nog att det lönar sig att trasha föräldrarnas hus.

Ett annat sätt att se på filmen är att man får se en jättefest med massa folk som beter sig crazy då de är fullpumpade med massa droger. Vill man se en massa guppade bröst och vickande bakar i string infriar filmen även dessa förväntningar. Det blir lite meningslöst i längden men å andra sidan hade jag nog (jag är ärlig här) detagit glatt i festen om jag varit trettio år yngre. I dagsläget hade jag istället letat desperat efter utgången.

Betyget är splittrat och beror mycket på vilka ”glasögon” jag bär när jag ser filmen. Under tittningen drar jag paralleller till filmer som Twin peaks-Fire walk with me, Firmafesten och Spring breakers. Jag misstänker dock att jag kanske ser för mycket i en film som egentligen bara följer i fotspåren av filmer som Porkys och King Frat . Tilläggas är att filmmusiken är suverän.

Regi: Nima Nourizadeh

Betyg som komedi: 2/10 (jag skrattade en gång)

Betyg som ett drama över människans ynkedom: 7/10

4 tankar på “Project X (2012 USA)

 1. Wow, haha, va kul att du kan se den här filmen med helt nya glasögon. Du ger filmen ett ”djup” som jag omöjligt kunde läsa in själv och det var intressant läsning. Vad gäller festen så hade jag letat efter utgången även för 25 år sedan. Jag är och var alldeles för mycket kontrollfreak för att kunna njuta av fester som dessa – på något enda sätt 😉

 2. Hahaha. Ok, så vi fick en tredje, fjärde bild av denna film. Då kan vi alla fall konstatera att den inte är inget.

  Jag blev först lite förvånad över att du jämförde den med en film som Spring breakers, men insåg sen att du har helt rätt om du menade att på samma sätt som Spring breakers egentligen handlar om drömmar och bilden av sig själv i dessa drömmar, handlar Project X om önskan att bli en i gänget, att bli populär. På så sätt hör de (avlägset) ihop.

  Personligen gillade jag, nej, attraherades jag av att filmen var så hejdlös. Som om filmmakarna gav fingret åt alla. Den är som punkmusik! Nakna bröst, fylla, kaos, övergrepp, överdrifter ”all over the place”. Skita i allt. Var inte så försiktig och rädd för vad ”det fina folket” ska tycka. Det är bara kul om pk ivrande ”förståsigpåare” INTE förstår sig på denna film… Då har filmen lyckats.

  Trots att jag läst din text två gånger förstår jag inte riktigt var du står. Vilket av dina betyg är det slutgiltiga? Hatar du filmen eller skulle du kunna rekommendera den till någon?

  • En annan koppling till Spring breakers är känslan av att det inte finns någon morgondag man lever här och nu utan en tanke på konsekvenserna.
   Jag gillade även avsaknaden av P.K och erkänner att taglinen ”Boys will be boys Girls will be toppless” är fyndig på sitt respektlösa vis (min fru håller konstigt nog inte med).
   Jag hatar inte filmen det är få filmer som jag hatar. Då filmen satte i gång mina tankar har den ett exsistensberättigande i min värld. Som komedi är den inte speciellt bra men som ångestfyllt drama desto bättre. Skulle dock ha svårt att rekommendera den – åtminstone som komedi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s