Stephen King: Joyland

Joyland-Cover Året är 1973 när collegestudenten Devin Jones tar ett sommarjobb på ett nöjesfält i North Carolina. Han hade iofs hellre tillbringat sommaren med sin flickvän men hon har flyttat till Boston och Devin behöver pengar. Nöjesfältet som går under namnet Joyland har drabbats av ett mord på spöktåget ett par år tidigare och det sägs att vålnaden av den mördade flickan kan visa sig under en tur. Detta är inget som bekymrar Devin till en början. Han får annat att tänka på då hans flickvän gör slut. En oväntad händelse gör dock att Devin intressera sig för mordet och startar sina egna efterforskningar. Något som kanske inte är så klokt då mördaren aldrig identifierats och är mycket mån om att  vara inkognito.

Joyland kommer nog inte att gå till historien som en av Kings mest minnesvärda historier men den har sina kvaliteer. Jag är väldigt förtjust i miljön med nöjesfältet. King fångar atmosfären väl och historien skulle vara läsvärd även utan mord och spöken. Nu bör det sägas att just mord och spökhistorien är en mycket liten del av plotten och används nog mest som ursäkt för åtminstone ha med något rysligt i en bok av King. Joyland är en coming of age historia och blir därmed lite bitterljuv i sitt anslag då huvudpersonen återberättar sina minen för oss läsare. Som läsare känner jag igen känslan av åren som går, vänner man mött och en ungdom som aldrig kommer igen. Det är känslor som King är bra på att förmedla och det är här han lägger krutet i sin berättelse och lyckas väl.

Själva storyn är inte så mycket att hänga i julgranen. Jag misstänker att King helt enkelt ville skriva något om ett nöjesfält i kombination med att grotta ned sig i sjuttiotalet sedan fyllde han ut med mord och övernaturligt för att kunna sälja in historien hos sin förläggare. Det blir lite klyschigt av och till men det kan jag ha överseende med. Joyland är kort för att komma från Kings penna och gillar man författaren lär man inte bli besviken men den lär inte landa på några topplistor av Stephen King. En mellanbok men det är inte heller fy skam.

4 tankar på “Stephen King: Joyland

  1. Låter bra, håller den gode King på att byta ut 50-talsnostalgi på 70-talsdito? Står inte i hyllan, men väl på inköpslistan

    • Han har väl blivit till åren och då kanske nostalgin flyttar fram sina positioner tidsmässigt.
      Mellanbok som sagt men King är oftast läs/hörvärd.

  2. Trevligt. Har inte köpt den än men det får bli av snart. Kul när King gör lite annorlunda saker än sina vanliga tegelstenar kan jag tycka. Har du läst The Colorado Kid som ju gavs ut av samma ”pocketförlag”?

    • C.K hör till en av få jag inte läst men den sitter i MP3 spelaren och väntar på sin tur men f.n är det Joe Hills senaste jag lyssnar på. King funkar bra i både stort och litet format.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s