Tema Sandman: Vidare läsning

4557187470_379x239

The Dream hunters

Då har vi nått vägs ände med det här lilla temat. Så mycket mer behöver nog inte sägas då det mesta redan sagts i tidigare inlägg. På det stora hela är The Sandman en mycket bra serie åtminstone om man gillar fantasy och relationsdrama. Att serien av och till kan upplevas lite pladdrig och att tecknarna inte alltid varit de bästa må vara hänt men The Sandman är definitivt läsvärd och förtjänar åtminstone en liten titt. Efter att serien lagts ned har det kommit ett antal olika serier som är förknippade med The Sandman och det universum som Gaiman skapade. Jag kommer inte här lyfta fram alla utan nämner i korthet de serier jag läst och främst då de berättelser Gaiman hållt i pennan.

250px-Endless_Nights_coverOm man är mer nyfiken på The Endless kan man plocka upp samlingen Endless nights där Gaiman ger var och en av The Endless sin en egen historia. Det är många kända tecknare bla Frank Quitely, Hugo Pratt och Milo Manara och berättelserna är av varierande kvalité men Deaths och Desires historier är bara de värda samlingen. Gaiman släppte även en illustrerad saga, The Dream hunters, som är förlagd till japan och påminner mycket om de korta historiska berättelserna som figurerar i The Sandman. Det är en lite sorgsen historia som underhåller för stunden. Berättelsen finns även i serieform men den har jag inte läst.

Då DC ville tjäna pengar på Sandman valde man att släppa antologiserien The Dreaming. Ingen av The Endless figurerar i berättelserna men däremot har man använt sig av olika karaktärer som dykt upp i serien. Cain & Abel, Goldie, The Corinthian m.fl. Då det rör sig om olika författare och tecknare blir resultatet blandat men på det stora hela höll man en hög kvalité åtminstone de första tjugo numren av serien är läsvärda.

Death är utan tvekan den mest populära av The Endless. En hipp gothtjej som hittade sin väg till de fans som inte har bättre för sig än att tillbringa dagarna med att klä ut sig till sina imaginära favoritfigurer. Nåväl. jag har aldrig varit speciellt förtjust i Death eller hennes karaktär. Nog för att hon verkar trevlig men är hon inte lite tråkig och förutsägbar? Gaiman skrev två berättelser om Death som är ena riktigt trista och pladdriga historier men i det tyckandet är jag ganska ensam men jag har inte heller för vana att klä ut mig i tid och otid.

Death: The High cost of living

Death: The High cost of living

Det finns naturligtvis fler serier om man vill grotta ned sig i Dream och hans värld. Lucifer fick en egen tidning och det  finns en uppsjö av miniserier och t.om barnböcker men av dessa har jag inget läst. Däremot återvänder Gaiman till Dream. Nu i september kommer den första av sex nummer i en ny miniserie som behandlar händelserna innan Preludes & nocturnes. Jag avslutar mitt tema med en alldeles förtjusande liten bild av The Endless signerad Jill Thompson. Tack för att ni följt med på färden.

endls02

Från vänster: Desire, Despair, Delerium, Dream, Death, Destiny och Destruction.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s