Fermat’s room (2007 Spanien)

fermats-room-movie-posterFyra framstående matematiker har blivit inbjudna till en träff för att diskutera ……matematik!  Av någon anledning kringgärdas inbjudningen av massa hysch hysch  Efter ett antal kryptiska instruktioner och krångliga vägar hamnar slutligen sällskapet på plats. Matematikerna blir en aning konfunderade då lokalen för träffen är ett lagerhus ute i obygden. Till deras lättnad har huset ett fint inrett rum och en utsökt måltid serveras. När maten är plockats bort slår fällan igen. Rummet de sitter förvandlas till ett fängelse, väggarna är solida och den bastanta ytterdörren låst. Via en mobil presenteras matematiska gåtor för sällskapet och om man inte löser gåtan inom en minut börjar rummets yta att minska. Hydrauliska pressar trycker rummets väggar allt närmare de stressade matematikerna.

Det här var en roande liten film. Trots att större delen av filmen utspelar sig i ett begränsat utrymme blir det aldrig tråkigt. Dels har vi problemen som kommer i en strid ström ur mobilen och sedan vi har även gåtan varför någon vill ta fyra matematiker av daga. Mitt intresse var på topp filmen igenom. Klart att man kan ha en och annan invändning mot skurkens plan och svårighetsgraden på de matematiska problemen. Jag är inget mattegeni men jag anade lösning på åtminstone ett par av gåtorna. Naturligtvis är problemen av lite lättare art för att vi tittare åtminstone ska ha en susning om vad som efterfrågas för om det hade varit problem av den här rangen

Zeta-function-equation-002

hade filmen nog inte varit lika engagerande. Förtexterna är otroligt snygga och berättelsen innehåller även en bilolycka som visas på ett lite ovanligt vis. En mycket underhållande bagatell som är klart sevärd även om man inte är matematiker.

Regi:Luis Piedrahita,  Rodrigo Sopeña

Betyg: 7/10

Annonser

2 thoughts on “Fermat’s room (2007 Spanien)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s