Valley girl (1983 USA)

valley_girlValley girl är vad jag förstår en av Nicholas Cages första filmer. Filmen saluförs som en romantisk tonårskomedi. Valley girl är vare sig rolig eller speciellt romantisk och ingen av skådisarna ser ut att vara tonåring. Huvudrollsinnehaverskan påminner mest om en tant.  Det är den gamla vanliga handlingen: Pojke och flicka möts, kärlek uppstår men oförstående vänner som tycker paret är för olika vill uppnå status quo igen och försöker splittra de två.  Filmen har också ett budskap: Att det är insidan som räknas. Ett budskap som inte har någon som helst relevans med verkligheten där  motsatsen gäller. Men det låter åtminstone fint på pappret. Det finns en och annan intressant iakttagelse om filmen och dess produktion som jag gladligen delar med mig av.

Vi kan börja med filmaffischen. Tjejen som står bredvid Cage på bilden är inte huvudrollsinnehaverskan Deborah Foreman. Det är en annan skådis som först blev castad men av någon anledning byttes ut. Affisherna var redan tryckta och pengar till byte fanns det tydligen inte. Tjejernas dialog i filmen är minst sagt enkelspårig. Det enda de talar om under nittio minuter är vilka killar de vill vara ihop med. Redan efter fem minuter har jag tröttnat deras tjat. Slutligen anser jag att Cage borde ha rakat håret på sitt bröst inför inspelningen då behåringen ser ut som en…. ja se själva. Varför hissade ingen i filmteamet varningsflagg när Cage slet av sig skjortan?

ll

Cage till höger i bild.

Filmens manus rafsades ihop på tio dagar och det märks. Det är fullt av luckor i historien och de flesta karaktärer känns skissartade. Det ska tydligen vara en komedi men någon glömde bort att informera filmens manusförfattare att en komedi måste innehålla någon form av skämt.

Nu var inte Valley girl någon ny erfarenhet för mig. Det är 29 år sedan jag såg den här filmen. Då gillade jag filmen idag vill jag nog påstå att den är tämligen usel. Tidens tand kan gnaga ned de bästa filmer till grus men frågan är om den här ens var bra när den kom. Däremot är låten som spelas i slutet av filmen alldeles underbar och det kan vara en förklaring till att jag trodde det var en bra film. Sista intrycket av filmen för snart tre decennier sedan var en bra låt. Filmen hade jag glömt bort men inte låten och trodde i min enfald att bra låt = bra film. För att ingen annan ska behöva genomlida 90 minuter av pastellfärger, konstiga frisyrer och ett uselt manus bjussar jag här på låten I melt with you. Det är det enda som är bra med Valley girl tro mig.

Som sagt det var 29 år sedan jag såg filmen och jag lär nog ligga i en kista innan jag blir sugen på att se om den här sörjan igen.

Regi: Martha Coolidge

Betyg: 2/10

8 tankar på “Valley girl (1983 USA)

 1. Den här har jag aldrig sett, även om jag gillar 80-tals filmer av detta slag och varit nära att se den ett par gånger. Dock verkar jag inte ha missat något 😉

  Kul notering med tjejen på omslaget. Känns väldigt konstigt, men tyder väl på att man inte hade så stor budget. Undrar just varför man bytte ut originaltjejen. Måste nog försöka ta reda på det…

  Det enda jag kan invända emot är det där om att Cage borde ha rakat bröstet, haha. Det var ju det naturella som gällde på den här tiden och det är klart mycket charmigare med en ”rug”, haha. Sen hur det ser ut, det låter jag andra bedöma…

  • Allt ligger som sagt i betraktarens ögon men om JAG hade haft en ryamatta av Cages kaliber hade jag anammat ”Gillette the best a man can get”.
   Gillar också 80-tals filmer om de är bra eller charmiga den här hade inget av dessa kvalitéer.

 2. Kände till den här och har velat se den enbart för att jag diggar Cage som skådis, men har nog knappt ens sett något material från filmen. Utöver kroppsbehåringen, hur sköter sig Cage som skådis? Annars är ju Birdie en tidig Cage-film värd att se.

  • Cage har alltid en plats i mitt hjärta 🙂 Han ger ett något retarderat intryck i filmen men det kan bero på att han kanske har lite svårt att finna de rätta ansiktsutrycken och de märkliga kläderna bidrar till intrycket. Vi får lov att vara lite förlåtande då detta är hans första huvudroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s