Hummingbird (2013 Storbr/USA)

hummingbird-poster1En film med Statham är alltid en liten högtidsstund. Nu är det ganska sällan hans filmer hör till de bättre alstren i filmens värld men oftast är det god underhållning för stunden, vare sig mer eller mindre. Däremot håller alltid Statham hög klass oavsett filmens kvalité. Den farligaste antagonisten i många av hans filmer är nog manuset självt, en fiende nog så svår att besegra. Stathams senaste film bär namnet Hummingbird i Europa men i staterna har den fått namnet Redemption kanske beroende på att allmänbildande amerikaner inte vet vad en hummingbird (kolibri) är för något? Bara en försynt teori.

Joey är nyss hemkommen från Afghanistan och rymmer från sjukhuset. Hemska händelser i Afghanistan gör att Joey lider av en krigspsykos. Det går ett år och vi återfinner vår hjälte som uteliggare med bedrövlig frisyr. Detta ändras snabbt då Joey har en i det närmaste osannolik tur. På flykt undan några huliganer trillar han bokstavligen in i en övergiven lägenhet. Joeys tur slutar inte här då lägenheten innehåller ett bankkort med pinkod till ett välfyllt konto. Lägenhetsinnehavaren har också den goda smaken att ha exakt samma storlek som Joey i sin välfyllda garderob.  Efter att all denna materiella lycka vällt över Joey försöker han nu rycka upp sig och göra något vettigt av sitt liv. Det går väl sisådär.

Jag konstaterar snabbt att Statham håller gammal fin form men det gör inte filmen. Här har man försökt sig på att göra någon form av action/drama/thriller. Filmen vill för mycket och har vare sig tempo eller riktning förutom att Statham förlåt Joey försöker rycka upp sig. Finanskrisens offer, människosmuggling, en hämndhistoria, religiösa grubblerier, kriget i Afghanistan, en ex fru, tvivlande nunnor och hemlösa ”you name it” rubbet är med. Med så mycket i bagaget blir naturligtvis intrycket fragmentariskt och det känns som att filmen saknar fokus. Man har försökt sig på att knåpa ihop en gripade och allvarlig berättelse men resultatet blir en tunn och lite småtråkig soppa som aldrig riktigt lyfter. Jag sitter mest och väntar på att ”filmen” ska starta. Ingen skugga ska dock falla på Jason Statham, han gör sitt jobb men det gjorde inte regissören. Henke gillade filmen mer.

Regi: Steven Knight

Betyg 4/10 (med en annan huvudrollsinnehavare hand betyget sänkts minst ett snäpp)

2 tankar på “Hummingbird (2013 Storbr/USA)

 1. Aj, aj, Statham-auktoriteten nummer 1 dissar denna. Såg jag fel? 😉

  Jag och mina medtittare skrattade också gott åt att kostymerna i lägenheten satt så perfekt på Statham, f’låt Joey.

  Tror han varit i Irak inte Afganistan. Britt var han ju, väl?

  Tack för länken.

  • Oh nej du såg alldeles rätt. Även solen har sina fläckar men jag tror på Homefront som kommer senare i höst.
   Just klädmissen sker allt som oftast i filmens värld men här blev det extra dråpligt då man fick se lägenhetsinnehavarens fysik senare i filmen. Han måste ha en mycket illasittande garderob 😉
   Info om filmen anger Afghanistan tror nog att britterna är och rotar också eller åtminstone har varit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s