Society (1989 USA)

2094051020aRegissören Brian Yuzna verkar göra allt som oftast filmer efter regeln ”hellre än bra”. Filmerna är ofta lite yxiga i sitt utförande och specialeffekterna kunde nog tonas ned en aning då ambitionen överträffar kompetensen. Yuzas debutfilm Society från 1989 innehåller alla dessa nämnda element.

Bill har aldrig känt sig riktigt hemma i sin familj. Han känner att hans föräldrar och syster har en samhörighet som han saknar. Bill går hos en psykolog som förklarar att det är helt normala tankar hos en tonåring. När Bill teoritiserar om att han eventuellt är adopterad skrattas detta påstående bort av psykologen. I samband med att Bills storasyster Jenny ska bli introducerad in i grannskapets societet börjar det dock hända saker i Bills omgivning. Händelser som gör att han börjar tvivla på sitt eget förstånd, för alternativet är allt för bisarrt att acceptera.

Även om Yuzna gör, som jag tidigare skrev, filmer som kanske inte är de bästa är de ofta gjorda med ett mycket gott humör som smittar av sig på tittaren. Jag upplever det som att regissören har en historia som han brinner för och den vill han berätta till varje pris oavsett slutresultatet. Finalen i Society är en gore/specialeffektsfest av sällan skådat slag där amatörmässiga effekter blandas friskt med mer professionella och genomtänkta resultat . Någon CGI är det inte frågan om utan man har klippt och klistrat ihop de modeller budgeten tillåtit och det känns ganska skönt i en tid där amatörmässiga dataanimeringar samsas med filmer som har ett specialeffektskonto som motsvarar ett mindre lands årsbudget.

Som film har Society vissa förtjänster och den är i sina stunder rafflande men där det finns en vilja räcker inte alltid kompetensen till. Det är lite synd för det är en annorlunda film som kanske, men bara kanske, hade kunnat bli en rikligt bra skräckthriller med större budget och dugligare medarbetare. Jag lade till ett kanske i mitt påstående då  berättarglädjen många gånger får stryka på foten när pengarna får styra.

Regi: Brian Yuzna

Betyg: 4/10

5 tankar på “Society (1989 USA)

  1. Minns inte filmen så tydligt men däremot snacket som gick om den. Typ som en tidig Human Centipede — var den så läskig? Men Brian Yuzna är pålitlig i all sin kackighet 🙂

    • Läskig? Absolut inte den möjligheten tog en och annan ”effekt” effektivt död på 😉 Underhållande? Jo men visst i all sin Yuzmanska stil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s