Joe Hill: NOS4A2

NOS4A2_coverNär Victoria ”Vic” McQueen får en cykel av sin pappa upptäcker hon av en slump att hon har en extraordinär förmåga. Under en tur med sin nya cykel uppenbarar sig en plötsligt en bro ur tomma intet. Nyfikenheten tar överhanden och Vic cyklar över bron för att på andra sidan komma ut på en helt annan plats flera mil från utgångspunkten. Vic upptäcker snart att bron uppenbarar sig när hon söker efter något och bron leder henne till den plats där hon kan finna det hon söker. Det går några år och Vics föräldrar separerar. Efter ett gräl med sin mor sticker Vic iväg och i ilskan önskar hon att hon kunde finna någon form av trubbel eller problem för att kunna få utlopp för sina aggressioner. Bron uppenbarar sig och på andra sidan väntar den ondskefulle Charlie Manx, en man som har liknande krafter som Vic men han använder de i ett helt annat syfte. Det blir ett möte som kommer förfölja Vic under resten av hennes liv.

NOS4A2 är Hills tredje roman och det är en ruggig historia som håller (nästan) hela vägen in i kaklet. Historien fyller mig med en viss grådaskrealistisk ”sense of wonder”. Vic och Charlie är inte de enda som begåvats med dessa krafter och bortsett från Maggie, en bibliotekarie med ett Alfapet som svarar på de frågor man ställer, får vi läsare små smakprov på andra karaktärer med liknande krafter. Även platser som Pennywise circus nämns men inte mer. Hill slösar inte med informationen utan låter mig bara ana en alternativ värld som ligger i skuggorna av vår egen verklighet.

Trots att NOS4A2 är spännande ligger berättelsens styrka i dess karaktärer. Kvartetten Vic, Charlie Manx, Lou och The gasmask man är intressanta och Hill levandegör dessa personer väl. Vic McQueen har rejält med jävalaranamma men balanserar hela tiden på sammanbrottets gräns både psykiskt och så småningom fysiskt. Jag kan inte minnas att en kvinna har tagit emot så mycket stryk och fortfarande stått på benen sedan Alabama i True Romance. I Charlie Manx har Hill skapat en riktigt bra skurk som är monstruös men besitter en viss charm och humor, jag ryser de gånger han dyker upp under berättelsens gång. Manx hantlangare den något förståndshandikappande The Gasmask man hör nog till en av de vidrigarste figurer jag stött på i litteraturen och jag är glad att Hill tacksamt nog bara låter mig ana hans verk och skippar de mer grafiska beskrivningarna. Slutligen har vi Lou, Vics man. En överviktig något tafatt person som bara är genomgod. Han är kanske inte så intressant i sig själv men behövs då han skapar en balans mot alla otrevliga karaktärer i berättelsen och är nog den man kan relatera till i den där hiskeliga historien.

NOS4A2 håller god fart och berättelsen saggar aldrig. Hill böcker känns alltid lite solkiga. Det är lite skitigt, karaktärerna är halvt om halvt misslyckade typer och inte  speciellt trevliga, Vic McQueen inget undantag. I Hills böcker är det otrevligt redan från start för att sedan bli allt värre. Om jag skulle ha något att invända mot boken är det att Hill har samma förkärlek som sin far Stephen King för det bombastiska. Far och son gillar när saker flyger i luften stillsamma slut hör inte till vanligheten. I NOS4A2 funkar det dock bra för ovanlighetens skull och finalen mellan McQueen och Manx är rafflande. Dock kunde Hill gärna skippat det något smöriga slutet och valt en lite mörkare väg. Ett annat problem är författarens Trierska inställning till kvinnor, jag hoppas han ändrar på detta till nästa bok.  Dessa små förtretligheter är dock smärre invändningar då NOS4A2 är en högst rekommendabel bok om man gillar Hills tidigare publikationer och definitivt hans bästa tills dags dato.

4 tankar på “Joe Hill: NOS4A2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s