Die Farbe (2010 Tyskland)

die-farbeEn av mina favoritnoveller av Lovecraft är The Colour out of space. Skräckfilmsveckans sista film är en tysk version av denna historia. En metrorit faller från skyn och landar på familjen Gärteners mark. Stenen löses upp och man tänker inte närmare på detta. När våren kommer ser det ut som att familjen kommer få en rekordskörd. Frukterna är onaturligt stora och djuren på farmen ser välnärda ut men snart tar saker en desto obehagligare vändning.

Likt The Call of Cthulhu  är Die Farbe filmad i svartvitt. Det svartvita fotot ger en stämning av hopplöshet och skänker en känsla av obehag. Det har även en viss poäng att filma i svartvitt något man förstår om man läst novellen. Vissa ändringar har gjorts i berättelsen men inte så att det stör. Det är egentligen bara tid och plats som stuvats om,  så istället för New England landar den fatala stenen i Tyskland under mellankrigstiden.

Die Farbe skapar en olustig stämning och har man inte läst Lovecrafts novell kan den nog bjuda på både en och två rysningar för det är en obehaglig historia. Skådisarna är väl sisådär, det är lite amatörteater varning på en och annan karaktär men överlag är filmen mer än väl godkänd.

Regi: Huan Vu

Betyg: 7/10

Då var skräcktemat över för den här gången men det lär återkomma nästa år. Passar på och tackar Fiffi för ett gott samarbete och för alla trevliga kommentarer som trillat in under veckan.

2 tankar på “Die Farbe (2010 Tyskland)

  1. Värdig avslutning av temat om man ser till upphovsman. Men regissörens namn låter rätt otyskt?

    Just novellen är ingen jättehit för min del, men filmen låter värd ett försök. Annars känns det som om Lovecraft har samma problem som King — bra litteratur blir oftast halvbra filmer?

    • Åhå? Är nog den jag läst flest ggr men han har å andra sidan ett dussintal som är riktigt bra. Stämmer med King men Lovecraft verkar funka om man gör projektet efter passion och inte profit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s