The Call of Cthulhu (2005 USA)

the_call_of_cthulhu_dvd_coverH.P. Lovecraft Historical Society (HPLHS), är ett sällskap som grottat ned sig ordenligt i Lovecraft och hans värld. Sällskapet sysslar med lite allt möjligt: Radioteater, rockoperor och filmer där den gemensamma nämnaren är författaren och hans historier. För ett tag sedan såg jag The Whisperer in the darkness som inte var en helt oäven adaption och fick då tips på den här korta långfilmen eller om man så vill långa kortfilmen.

The Call of Cthulhu startar med att att en man går igenom sin farbrors kvarlåtenskap där han b.la finner en monstruös staty och en hel del oroande dokument. Bit för bit läggs ett pussel vars motiv pekar mot en en varelse vid namn Cthulhu och i förlängningen mänsklighetens eventuella undergång.

Lovecrafts novell The Call of of Cthulhu är inte den lättaste att filmatisera då den är fragmentariskt i sitt utförande. Novellen växlar i perspektiv och består egentligen av olika dokument som sammanställs av novellens berättare. Trots detta tycker jag att man lyckas över förväntan med transfereringen från novell till film. HPLHS har valt att göra filmen i svartvitt och även som stumfilm, ett genidrag som fångar berättelsens stämning väl. Nu är kanske inte filmen The Call of of Cthulhu speciellt skrämmande men den skänker mig en mycket behaglig mysryslig stämning och är väl värd en titt.

Regi: Andrew Leman

Betyg: 7/10

2 tankar på “The Call of Cthulhu (2005 USA)

  1. Ett underbart kärleksprojekt tycker jag och slutprodukten är mer helgjuten än The Whisperer… Å andra sidan var man ju tvungen att hitta på mer av story i den senare filmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s