Elysium (2013 USA)

elysium-poster-low-resElysium är satt i en framtid där de välbesuttna isolerat sig från resten av mänskligheten på en gigantisk rymdstation som bär samma namn som filmen. Resten av mänskligheten lever på jorden i misär. När Max som lever på jorden skadas på sin arbetsplats kämpar han desperat för att ta sig till Elysium då stationen är utrustad med apparater som kan bota det mesta. Denna triviala handling sätter igång en kedja av händelser som i slutändan kan komma att bli världsomvälvande.

Förväntan var stor när Neill Blomkamp nu kom med en ny film. Blomkamp skördade stora framgångar med sin förra film District 9 som både kritiker och publik gillade. Frågan var om han skulle lyckas igen? Mnjae säger jag.

Elysium har sina stunder. Jag gillar filmens upptakt och scenerna på jorden med desperata människor som gör sitt bästa för att överleva. När filmen ökar i tempo tappar jag intresset då den utvecklas till en vanlig dussinactionfilm helt utan spänning. Allra värst är det smetiga slutet som nog bara kan överträffas av herrarna Spielberg & Jackson. Både Matt Damon och Jodie Foster återfinns i rollistan. Damon har inte så mycket att arbeta med och Foster är om ärligheten ska fram ganska usel i den här filmen. Jag får uppfattningen om att hon har tankarna på annat håll och verkar mest köra sina repliker.

Det är synd att resultatet blev urvattnat för jag anar att Elysium kunnat bli en rafflade sf-thriller. Nu blev det istället en film i mängden men det kan lätt bli så när för mycket pengar pumpas in i ett projekt – allas åsikt ska tillfredställas och det blir en enda halvdan kompromiss. Trist men sant.

Regi: Neill Blomkamp

Betyg: 5/10

6 tankar på “Elysium (2013 USA)

  1. Håller med, mnjae… Det kändes som att Bloomkamp inte lyckats hålla riktigt samma tajta grepp kring Elysium som District 9. Det blev för konstiga och forcerade lösningar och slutet vadade ju i sirap. Synd!

    • Oj mot strömmen alltså! Långt ifrån en toppenfilm i min bok trots Damon i exosklett. Smetet mot slutet dödade alla möjligheter att denna film skulle nå några större höjder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s