Only God forgives (2013 Danmark m.fl)

Only God ForgivesJulian lever i Thailand och driver där en thaiboxningsklubb men hans huvudsyssla är knarkhandel. Julians bror mördar en prostituerad och han blir sin tur dödad av en f.d. polis som agerar som någon sorts hämnare på fritiden. Julians kriminella mor anländer till Thailand och hon kräver att Julian ska hämnas sin bror. Det här låter på pappret som en thriller i mängden men det är det verkligen inte. Istället serveras jag en film av regissören Nicolas Winding Refn och skådisen Ryan Gosling som jag inte blir riktigt klok på.

Nu visste jag att detta skulle vara en lite ovanlig film så jag var beredd på att den skulle bryta mot de förväntningar man eventuellt har när handlingen presenteras. Om man däremot väntar sig en vanlig thriller lär man nog bli grymt besviken. Refn som även skrivit manus pendlar mellan att vara skrattretande pretentiös till att visa upp riktigt snygga scener. Det är inget fel på storyn eller produktionen men regissören har svårt att förmedla och realisera de djupare tankar om skuld som han vill förmedla med sin berättelse. Då han inte klarar av detta tar han till enkla lösningar för att få sin film att verka djupare än vad den är. T.ex. tror han att fåordighet ska ge filmen ett djup men det blir bara skrattretande när karaktären Julian inte ens kan svara på en enkel fråga utan bara stirrar på den som ställt en enkel fråga. Det hade kunnat fungera om Gosling varit bättre på att förmedla känslor med små uttryck t.ex. som Sir Anthony i Remains of the day men i den här filmen är Gosling lika uttrycksfull som en skyltdocka. Nu kanske tanken är att detta ska spegla hans döda inre men i så fall är det så övertydligt att Refn hamnar i samma liga som Bruckheimer & co när det rör sig om att förmedla känslor. Om fallet inte är att karaktären Julian ska spela ”tom inombords” ja då undrar jag vad Refn sysslar med.  Överlag är filmen seg och överarbetad och mitt intryck är att Refn tror att han har en bättre och djupare historia än vad han faktiskt har för när eftertexterna rullar så sitter man med en simpel hämndhistoria vare sig mer eller mindre. Det den faller på är det pretiösa utförandet.

Filmens styrkor ligger det tekniska. Det är snygga scenlösningar, ljussättningen är fantasifull, flera av karaktärerna är intressanta och Kristin Scott Thomas som spelar Julians mamma gör rollen med bravur. Synd bara att Refn överskred sin kompetensnivå Någon kanske skulle viskat i regissörens öron att originellt och annorlunda inte automatiskt behöver betyda att det är bra.

Regi: Nicolas Winding Refn

Betyg: 3/10

2 tankar på “Only God forgives (2013 Danmark m.fl)

    • Jo det hade varit skönt om fler filmare förstått detta. Den hade kunnat bli hur bra som helst men även Gosling måste göra en dikeskörning då och då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s