Åsa nisse flyger i luften (1956 Sverige)

asanisse_flyger_i_luften_56_iDagens film mynnade ut i en omtalad recension i tidningen Expressen: ”Far i frid.”  skrev Alf Montán. Riktigt så illa är det inte. Åsa Nisse flyger i luften är vare sig bättre eller sämre än tidigare filmer i serien.

Nisse vinner en tävling på radio. Priset är två veckor i fjällen för två personer. Istället för att ta med sin fru följer Klabbaparn med på färden. Efter ett par scener som mest går ut på att folk drattar på ändan och skämt som:

– ”Se upp det är halt.”

-”Det är bara roligt att det är glatt”

så träffar Nisse en direktör från Stockholm som visar ett visst intresse för hans senaste uppfinning. Det Nisse inte vet om är att Knohultarn och Sjökvisten passat på att köpa uppfinningen av Eulalia för 250:-. Direktören är villig att hosta upp 50 000 :- så Nisse måste försöka häva köpet.

Som vanligt är manuset lövtunt och historien med uppfinningen räcker inte till att fylla en hel film. Lösningen blir att i sedvanlig ordning stoppa in en och annan lösryckt sketch för att få ihop speltiden till långfilmslängd. Det är inte alltid dessa sketcher passar in i grundstoryn och ibland blir karaktärernas agerande lite märkligt. T.ex. går landfiskalen från inbiten ungkarl till att på stående fot indränkt i ägg fria till hushållerskan fröken Britta som f.ö. spelas av Birgitta Anderson. Lasse Lönndahl står för sången och dyker plötsligt upp i Nisse kök när det behövs någon som ska bräda Sjökvisten. Ja, det gäller inte att fundera för mycket. Att se en film med Åsa Nisse är som att läsa James Joyce det är ”the stream of consciousness” m.a.o. lite vad som helst kan hända.

Regi: Ragnar Frisk

Betyg:

Annonser

6 thoughts on “Åsa nisse flyger i luften (1956 Sverige)

      • Men herregud, hur många Åsa-Nisse-filmer gjorde det?! Jag anar en konspiration av Beck-mått… Men det innebär å andra sidan att du kan klämma ytterligare 12 Bergmanrullar? 😉

      • Det finns fler Bergmanfilmer än Åsa Nisse – jag är däremot osäker om jag kommer se de sista filmerna om Nisse då kvalitén sänktes iom filmbolagsmöte. Men måste villigt erkänna att Åsa Nisse i agentform lockar.

    • Bra fråga. Det blir dock nekade på alla dina förslag. Det är nog så enkelt att jag lockas lite av s.k ”dålig film”. Jag känner också att det är lite av ett fenomen som jag är lite nyfiken på men jag ska erkänna att de kan bli lite trista av och till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s