Trance (2013 Storbr)

trance-2013-movie-posterDen brittiske regissören Danny Boyle är ofta bra. B.la ligger han bakom två av mina favoritfilmer, Trainspotting och Sunshine. Hans senaste film handlar om en auktionsförrättare, Simon, som stjäl en dyr tavla. Oturligt nog drabbas Simon av minnesförlust och kommer inte ihåg vart han gömt tavlan. Hans medbrottslingar är mycket angelägna om att få reda på vart tavlan förvaras. När nagelutdragning och annan tortyr inte hjälper för att väcka Simons minne beslutar man sig för att gå till en hypnotisör som ska försöka bota minnesförlusten.

Den första halvtimmen är otroligt bra, jag var med på noterna och filmen har en skön heistkänsla med en inbakad tvist. När hypnotisören kommer in i bilden blev det allt mer svamligt och bit för bit tappar filmen sin nerv och mitt intresse. Boyle krånglar till sin historia i onödan genom att smyga in både en och två vändningar i filmen. Visst, klart att man gillar att bli dragen vid näsan och att en film tar oväntade vändningar men det måste göras med finess. I fallet med Trance sker detta på bekostnad på flytet i berättelsen som blir lidande. Nu är Trance ingen svår film men det blir lite larvigt med alla ansträngningar från Boyles sida att göra den till något större än den standardthriller den är.Jag hade nog i ärlighetens namn väntat mig lite mer från Boyle. Jag upplever det som att regissören tar en enkel väg genom att krångla till det. Med det menar jag att med ett mer välskrivet manus hade filmen kunnat utvecklas till en nervpirrande historia nu blir det lite jaha och filmens vändningar och tvister känns ganska krystade och onödiga . Trion James McAvoy, Vincent Cassel och Rosario Dawson är det dock inga fel på och musiken är mycket bra men det brukar den vara i filmer signerade Boyle.

Regi: Danny Boyle

Betyg: 5/10

2 tankar på “Trance (2013 Storbr)

  1. Mmm, håller fullständigt med dig. Filmen krånglar till det utan att bli bättre för det. Det fanns helt klart något att jobba med, men efter ett tag blev man bara besviken. Gillade musiken och fotot, som Danny Boyle oftast får till.

    Trance fick till slut en svag trea. En film som borde varit klart bättre…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s