Zathura (2005 USA)

1373762555_zathura-posterNågon kanske minns filmen Jumanji som handlade om ett spel där spelplanen kom till liv om någon dristade sig för att testa spelet?  Filmen Zathura har i stort sett samma handling som Jumanji men istället för ett spel om djungeln och vilda djur handlar det om äventyr i rymden. Som en bonus kan tilläggas att man i Zathura slipper Robin Williams som förpestade Jumanji med sin närvaro. Den karln ser ständigt gråtmild ut så fort han är med i en s.k familjefilm. Varför vet jag inte.

Bröderna Danny och Walter kommer inte speciellt väl överrens efter sina föräldrars skiljsmässa. När deras far måste åka till arbetet i ett akut ärende blir de två ensamma hemma i huset med sin storasyster. Danny hittar ett spel, Zathura, i källaren men storebror Walter har inte lust att spela så Danny testar spelet på egen hand. Det visar sig att Zathura ”är på riktigt” och bröderna får kämpa mot en felprogrammerad robot, utomjordiska ödlor och annat smått och gott som hör till äventyr i rymden.

Om man sett Jumanji lär man snart märka att Zathura är en karbonkopia av den filmen. En förklaring till detta är att båda filmerna är baserade på författaren Chris Van Allsburgs böcker, en författare som tydligen är förtjust i att upprepa sig själv lite då och då. Han har också skrivit boken Polarexpressen, även den blev till en film som inte är så pjåkig, om man står ut med att se missbildade barn.

Jag hade i alla fall en trevlig stund så jag får passa på att tacka lillebror Marcus för filmtipset. Jag kände inte till filmen alls som tydligen floppade när den kom. Zathura är fartfylld, det har häftiga effekter och de två barnskådisarna är helt uthärdliga, något som Marcus f.ö. intygade att de var. Det var ett krav för att jag överhuvudtaget skulle se filmen. Kirsten Stewart är med på ett hörn som brödernas storasyster och då hon inte har så många repliker stör hon inte filmupplevelsen speciellt mycket. Inget mästerverk men som sagt en trevlig stund.

Regi: Jon Favreau

Betyg: 6/10

6 tankar på “Zathura (2005 USA)

  1. Såg att även Rymdfilm rekommenderade filmen. Kanske var det Jumanjikopplingarna som gjorde att jag tänkte bort den med en gång? Men det bör vara en av Jon Favreaus första filmer, eller?

  2. Kan vara bra med lillebror ibland!

    Jag skrattade gott åt denna lajn: ”Kirsten Stewart är med på ett hörn som brödernas storasyster och då hon inte har så många repliker stör hon inte filmupplevelsen speciellt mycket.” Klockrent! Hon är så d****a dålig. Hon kör sin sura min om och om igen.

  3. Lite kul är det ju onekligen också att det är Jon ”Iron Man” Favreau som gjort rullen…
    Från mindre äventyr till större…? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s