Carrie vs. Carrie (1976, 2013 USA)

Carrie-PosterResultatet av filmen Carrie som kom 1976 var både vatten och vin. Då den var baserad på författaren Stephen Kings första bok fick folk upp ögonen för författaren och han kunde därefter leva på sitt författarskap, något jag tackar för. Den ledde också till att regissören Brian De Palma fick ett stort genombrott som regissör och det är tyvärr inte lika muntert för hur bra skulle inte filmer som The Untouchables och Scareface vara om någon annan regisserat dem? I höstas var det  så dags för en remake av filmen från -76. Jag skrockade förnöjt och såg fram mot filmen dels pga av att den hade en annan regissör och dels för att den hade två duktiga skådespelerskor i huvudrollerna, Julianne Moore och Chloë Grace Moretz. Vilken film som skulle vara den bästa vid en jämförelse var en walk in the park. Eller?

Carrie är en tjej som mobbas i skolan och hon har det inte lättare hemma då hennes mor är ohälsosamt religiös. Att beteckna mamman som galen är en underdrift. Mamman håller dottern i järngrepp men i samband med att Carrie får sin första menstruation upptäcker hon att hon besitter telekinetiska krafter. Detta medför att Carrie börjar bygga upp en visst mått av självkänsla något som inte uppskattas av hennes mor. Värre är att Carrie blir bjuden på skolans avslutningsbal, något som hennes värsta antagonist Chris inte tänker acceptera. Kombinationen telekinesi, mobbning, skolbal och religion kommer visa sig vara en fatal mix.

carrie_2013_ver2_by_myrmorko-d5s9bqvDet bär mig emot att säga detta men De Palmas film är den bättre av de två trots att det finns ett par tre scener i filmen från -76 som är otroligt irriterade. Skälen till detta är två: Julianne Moore och Chloë Grace Moretz. De gör absolut inget fel i sina prestationer som Carrie och hennes mamma men de skaver i sina roller. Moore känns inte galen trots självmutilation och rabblande av bibeltexter och Chloë Grace Moretz upplevs inte som ett osäkert mobboffer hur mycket hon än slokar med sina axlar och mumlar. Piper Laurie och Sissy Spacek som gestaltade paret i filmen från -76 är mer övertygande. Karaktärerna övertygar mig inte i filmen från 2013. De Palmas film känns mer ruggigare trots spännande frisyrer (speciellt då Tommy Ross som är Carries dejt till balen). En förklaring kan vara att den modernare filmen är lite för effektfull och Carrie trixar där med sina krafter i värsta superhjälteanda. 1976 års version är helt enkelt mörkare i anslaget. Det är en smaksak men remaken är mer förklarande och utvecklar en del händelser något som De Palma struntar i på både gott och ont. Tack vare detta blir det en och annan scen i sjuttiotalsfilmen som ger den en liten komisk touch.

Carrie-carrie-1976-16640946-853-480

Fantastisk frisyr från 1976.

De övriga skådisarna sköter sig bra men filmen från -76 kan stoltsera med namn som John Travolta, Amy Irving, Nancy Allen och Sydney Lassick så även här blir det fördel De Palma. Nu tycker jag nog att båda filmerna är helt ok kanske inget man behöver springa benen av sig för att se men för en dvd-kväll kan man nog vara nöjd men om man bara ska en av versionerna är den äldre att föredra.

Regi 1976 Brian De Palma

2013 Kimberly Peirce

Betyg: 1976 6/10,

2013 5/10

Annons

8 tankar på “Carrie vs. Carrie (1976, 2013 USA)

 1. Ojoj, du gillar _verkligen_ inte De Palma. Och ändå fördel ’76, det är ett bra betyg… Utan att ha sett remaken kan jag hålla med, själva poängen med historien är ju att den inte ska vara så effektdriven. Sedan har jag aldrig varit särskilt förtjust i varken Laurie eller Spacek, men det är en annan historia.

  Håller tummarna för att du är giktfri än så länge 😉

  • Än så länge svävar jag likt en julängel över golven 🙂
   De Palma ska jag lägga ut texten om en vacker dag. Trots mitt ogillande får han ganska höga betyg på sina filmer men han har ofta bra manus att jobba med så filmerna är sällan ointressanta.
   Ang Laurie och Spacek är jag neutral och det är nog det som gör att de funkar bättre.

   • Hmmm, nu får jag väl pudla lite efter att ha bägge filmerna i någorlunda färskt minne. Särskilt Laurie är för jäkla bra! Men på det hela taget är remaken alldeles för blek för att kunna ha någon chans

 2. Som ett litet svar till Sofia här ovan – att inte gilla Laurie och Spacek tror jag är två av plussen med första filmen. Det är betydligt lättare att köpa en galen mamma och en mobbad dotter om man inte har någon bra känsla för någon av dom, dom blir liksom otäckare per automatik än Julianne Moore och Chloë Grace Moretz.. Sen tycker jag det är _trevligare_ att titta på Julianne Moore och Chloë Grace Moretz 🙂

 3. filmitch – Gick Carrie upp på biografen hos dig när den hade premiär, eller släpptes den möjligtvis bara i storstäderna?

  • Jo den gick på bio. SF har skött sig bra under hösten dvs de flesta filmer jag velat sett har gått upp. Det var bara Riddick som inte fick premiär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s