Escape from New York (1981 USA)

escape-from-new-york-posterDags för en riktig klassiker av John Carpenter. Året är 1997 och brottsligheten har ökat lavinartat i USA. När filmen gjordes 1981 pekade statistiken på just detta så Carpenter är inte ute och cyklar men vi kan vara tacksamma att trenden bröts. I ett desperat försök att stävja utvecklingen har man stängt av staden New York som nu är ett enda jättelikt fängelse. Presidenten kraschar med sitt plan i New York och tas tillfånga av stadens invånare. Då USA är i krig med Sovjet och presidenten har ett förslag till en fredsplan är det av yttersta vikt att man hittar honom snabbt. Myndigheterna satsar allt på ett kort och skickar in den nyligen dömde militären Snake Plissken för att rädda presidenten. Plissken har endast 24 timmar på sig att lyckas med sitt uppdrag. För att hålla honom i schack injicerar polisen en minibomb i hans kropp som kommer att detonera om Plissken inte är tillbaka med presidenten inom ett dygn.

En gång i tiden verkade det som att Carpenter inte kunde göra något fel. Innan den här filmen hade han gjort b.la Halloween och The Fog, filmen efter Escape from New York var The Thing. Det är en tight berättad historia utan några transportsträckor som är mycket spännande ja t.om mycket spännande. Escape from New York  har en viss b-films känsla över sig en del effekter lämnar ett och annat att önska och Carpenter har nog struntat i en och annan omtagning misstänker jag. Detta spelar inte så stor roll då regissören lyckats bra med sin berättelse och filmens miljöer är bra trots en del uppenbara kulissbyggen. En mer välpolerad film innehållandes massa specialeffekter hade nog inte skänkt samma känsla utan hade troligen känts mer opersonlig.

Escape from New York har en stark rollista. Kurt Russell spelar Plissken. Personligen är jag övertygad om att Vin Diesel sneglat på Plissken när han gjorde sina filmer om Riddick då karaktärerna påminner mycket om varandra. Lee van Cleef, Harry Dean Stanton och Donald Pleacense förgyller också filmen med sin närvaro. Founk/soullegenden Isaac Hayes spelar filmens storskurk The Duke of New york som åker runt bland ruinerna i en Cadillac(?) med kandelabrar på kylaren. Utöver handling, miljö och skådisar måste även Carpenters musik nämnas. Filmen har ett otroligt bra soundtrack som nästan ligger i klass med Halloween. Det finns bara gott att säga om filmen och betyget blir också därefter. Escape from New york  tål att ses om och känns trots sin ålder fräsch och spännande. Det ryktas om en nyinspelning (någon förvånad?) men den är jag ganska ljummet inställd till.

Regi: John Carpenter

Betyg: 9/10

12 tankar på “Escape from New York (1981 USA)

 1. När Carpenter är bra är han väldigt bra, både som regissör och kompositör. Och du har naturligtvis helt rätt om kopplingen Riddick-Plissken, att jag aldrig tänkt på det förut. Och så finns det väl redan någon sorts remake eller uppföljare eller vad man nu ska kalla Escape From LA?

  • Escape From LA undvek jag att nämna då det troligen är en av de sämsta filmerna Carpenter gjort. Det är en uppföljare som är riktigt dålig.

 2. Roligt att läsa att du tycker den håller så pass bra fortfarande. Det var hundra år sedan jag såg den sist (på rasslig VHS).

 3. Ahh…en riktigt klassiker för oss som var teens i början av 80-talet!
  Bra liknelse där förresten…om att den inte ska vara så polerad. Mer oborstad. Tror det är en del av charmen!

  Såg dessvärre också ”…L.A”.-fadäsen. Det är inget man vill minnas direkt. Kändes tyvärr också som ett desperat grepp av en filmregissör på väg ned i källaren…
  Det går väl inte att undvika en remake antar jag?

 4. ”En gång i tiden verkade det som att Carpenter inte kunde göra något fel”, ja tänk vilken mästerregissör han hade kunnat utvecklas till. Få regissörer har samma känsla för egen stil. Synd att det gick som det gick, men han kanske brände iväg allt han hade: I så fall var det värt det.

  • Han har gjort en del bra och några klart godkända filmer under resten av sin karriär men som du säger mycket krut brändes i början av karriären.

 5. Stämningen, musiken och skådisarna, allt gör att känslan i filmen blir så härlig. Tror som du är inne på att b-filmsvajben adderar mer än drar ner. Nyinspelning? Nej tack. 🙂

  • Har inte hört ngt om en nyinspelning på länge – tack o lov.
   b-filmsvajben gör det hela lite ruffigare vilket är en fördel i detta fall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s