Ender’s Game (2013 USA)

enders-game-522d060f0382dScience fiction verkar ha blivit populärt på sista tiden. Förra året kom Oblivion, Gravity, Hunger games – Catching fire, Elysium och en hel del andra filmer. Bland de där ”en hel del andra” är dagens film Ender’s Game som dök upp och försvann på repertoaren. Filmen är baserad på boken med samma namn av författaren Orson Scott Card som även hjälpt till att skriva manuset till filmen.

Sjuttio år har passerat sedan jorden attackerades av utomjordingar. Man lyckades med nöd och näppe slå tillbaka anfallet och man misstänker att ett nytt anfall är på gång. Nu har jordborna inte suttit sysslolösa. Försvaret av vår planet har byggts ut och man är i full fart med att utbilda befälhavare till jordens rymdflotta. Dessa är unga då man anser att de har störst förmåga att tänka utanför ramarna och därmed komma med okonventionella lösningar i de kommande striderna. Ender är en av de mer framgångsrika kadetterna och han befodras och kan komma att leda anfallet mot utomjordingarna bara han klarar av sin utbildning.

Ender’s Game handlar om vår huvudpersons träning inför sitt uppdrag. Punkt. Så mycket mer händer inte även om slutet har ett par överraskningar i beredskap för oss tittare. Åtminstone den ena gjorde att jag kände mig lite snuvad på konfekten och den andra överraskningen kändes lite krystad då frågeställningen knappt behandlats under historien, den kändes inpressad i storyn men å andra sidan hade man nog hoppats på en uppföljare.

Jag anar att boken är avsevärt bättre än filmen, här blir det ett långt men för den skull inte tråkigt träningspass i viktlöst tillstånd med en grymtade Harrison Ford i rollen som grinig befälhavare. Ender’s Game är inte tråkig men den känns lite jahaig.

Regi:  Gavin Hood

Betyg: 5/10

8 tankar på “Ender’s Game (2013 USA)

  1. Man har ju fattat att den uppenbarligen inte slog så väl då den tycks ha försvunnit från horisonten lite väl snabbt..?
    Fast…nog vill man se den iaf.
    Ju. 🙂

  2. Håller helt med, en jaha-film. Tyvärr. Gillade boken väldigt mycket men jag har hört åtminstone en person som gillade filmen bättre än boken så di ska kanske inte hoppas på allt för mycket. Slutstriden var i alla fall rätt visuellt maffig tyckte jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s