Sweetwater (USA 2013)

SweetwaterDet är inte så ofta som jag ser västernfilmer. Varför vet jag inte då jag är ganska förtjust i genren och sällan blir besviken. En anledning kan vara att det inte görs så många västerns numera men dagens film är nästan ny då den gjordes förra året.

Sweetwater rör de tre personerna Sarah som tillsammans med sin man försöker starta ett nytt liv som bönder, Josiah och sheriffen Jackson. Josiah är en självutnämnd profet som verkar i området. Han gränsar på vansinnets rand men å andra sidan vilken självutnämnd religiös ledare gör inte det? Nu har han tagit sig vatten över huvudet då han mördat en person för mycket och drar till sig stadens nye och excentriske sheriff Jacksons uppmärksamhet. Det var kanske inte heller det smartaste draget att döda Sarahs man för lite tjafs om Josiahs får. Med både sheriffen och en hämndlysten Sarah efter sig blir Josiah allt mer desperat.

Bortsett från detaljer hur man kan få för sig att starta ett lantbruk i New Mexico och att klä sig i finklänning när man ska döda folk till höger och vänster var det här en relativt bra västern. January Jones som spelar den hämndlystna Sarah är mycket bra men det är Jason Isaacs (Harry Potter, Brotherhood) som står ut lite extra i den här filmen. Nu har han iofs  den tacksammaste rollen att spela som profeten Josiah. En riktigt rälig djävul som naturligtvis är helt moraliskt förkastlig samtidigt som han fördömer andras agerande. Det uttalas inte i filmen men att han är mormon står ganska klart då han kommer från Utah och har flera fruar. Lite vågat kanske men jag har inte hört om några protester från mormonerna  i USA om den här filmen. Ed Harris roll som sheriff Jackson är mer vag. Jag inte riktigt får grepp på karaktären. Han fyller egentligen ingen riktig funktion i filmen mer än att vara ett irritationsmoment för Josiah och bete sig lite märkligt. Men det är petitesser i sammanhanget då Sweetwater har härliga miljöer, bra skådisar och en hämndhistoria som grädde på moset. Det räcker för att att jag ska gilla filmen som också har ett bra flyt utan några dippar i berättelsen.

Regi: Logan Miller

Betyg: 7/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s