Gunnar Wall: Konspirationer

konsomsl13-1Konspiration, betyder enligt ne.se: ”Hemligt samarbete (vanligen i illasinnat eller dunkelt syfte)”. Det kan nog stämma bra men under senare år har ordet fått lite av ett löjets skimmer över sig efter alla konspirationsteoretiker som letat efter dolda agendor, ödlemänniskor och koder i gamla tavlor. Detta kan vara lite farligt då det de facto verkligen pågår konspirationer både här och där. Allt från kommunchefer som tillsammans med restaurangägare bildar priskarteller inför festivaler till regeringar som smugglar vapen. När dessa konspirationer avslöjas kallas de istället för affärer, ett ord som inte har samma tyngd. Gunnar Wall beskriver i sin bok ett par verkliga konspirationer samt några som ligger i gränslandet mellan rent påhitt och sanning.

Boken börjar med rejält kapitel där författaren reder ut begreppet och tar exempel från historien. Det är relativt balanserat till en början men man märker att Wall har sina sympatier hos konspirationsanhängarna, kanske inte så konstigt då han är en många som anser att Palme föll offer för en konspiration. Boken tar sedan upp ett antal populära konspirationer men de rör sig inom relativt sansade områden så den som vill läsa om hur vi styrs av ödlor, Roswellincidenten och andra tokerier får söka efter dessa historier i andra böcker.

Det bästa kapitlet är det som rör Watergateaffären, en avslöjad och relativt väl kartlagd konspiration. Det är ett långt kapitel som nästan skulle kunna ges ut enskilt som en bok. Wall lyckas med ett enkelt men för den skull inte torftigt språk lotsa läsaren genom Watergateaffärens alla turer. Det som slår mig är att de inblandade var avsevärt större skurkar än vad man kunde ana samt att de kom riktigt billigt undan men maktens män har en tendens att skydda varandra t.ex Geijeraffären för att ta ett svenskt exempel.

Författaren lyckas sämre med de kapitel där han försöker bevisa att en det föreligger en konspiration speciellt i avsnitten som rör morden på J.F.K och Palme. Det blir ett famlande i mörkret efter olika ledtrådar som baseras på hörsägen, antaganden och vittnesmål. Några konkreta bevis presenteras inte och jag blir nästan mer säker på att morden inte beror på en konspiration efter att ha läst dessa kapitel mao tvärtemot författarens intentioner. Däremot är kapitlen välskrivna och ger en god historisk bakgrund till skeendena men det blir lite tröttsamt efter en stund att läsa en massa antaganden som staplas på hög. Wall verkar här gå efter regeln ”inger rök utan eld”.

Sammantaget är Konspirationer en välskriven bok som är både lättläst och underhållande och som en bonus får man lära sig en hel del på vägen. Gunnar Walls böcker brukar vara just ovanstående så en god stunds läsning ger boken även om jag långtifrån håller med författaren.

 

 

2 tankar på “Gunnar Wall: Konspirationer

  1. Ordet har onekligen genomgått en förändring under de senaste åren, möjligen är fortfarande ”sammansvärjning” mer neutralt men känns å andra sidan lite ålderdomligt. Jag skulle kunna tänka mig att skillnaderna mellan de olika kapitlen du beskriver är att Watergateaffären är relativt klarlagd, vilken innebär att man kan strunta i oviktiga sidospår som bara rör till saker och ting. Det är inte möjligt i fallen JFK och Palme, vars ouppklarande dessutom lett till miljarders, miljoners sidospår.

    Men det låter berömvärt med en bok som anstränger sig för att stå med båda fötterna på jorden, de mer utspejsade konspirationsteorierna är ju så lockande i alla sina tossigheter.

    • Boken står relativt väl med fötterna på jorden. Wall svävar ut ibland speciellt under JFK avsnittet, ett mord som officiellt är uppklarat men tack vare (?) konspirationsangängare anses vara olöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s