Star 80 (1983 USA)

star_eighty_ver1Huvudpersonen i dagens film är Dorothy Stratten utvikningstjej i tidningen Playboy. Att man valt att göra en film om just den här Playboybunnien beror på att hon blev mördad av sin man. Filmen Star 80 handlar om Strattens väg från kassörska i Vancouver till lik i en lägenhet i L.A via The Playboy mansion.

Det var länge sedan jag såg filmen och kände att det var dags för en återtitt då jag ville minnas att det var en bra film. Minnet är något som sviker en och Star 80 är iofs ingen dikeskörning men någon höjdare är det inte. Det är inget större fel på skådisarna. Mariel Hemingway som spelar Stratten gör det hon ska men det jag invänder mot är porträttet av utvikningsbruden. Stratten verkar ha ungefär lika mycket skinn på näsan som en av Disneys tidiga kvinnokaraktärer typ Törnrosa, Stratten är mjäkig som få och med vän röst accepterar hon det mesta männen i hennes närhet prackar på henne. Nu kan det vara som så att regissören Fosse genom att överdriva Stratten oskuldsfullhet vill öka tittarens sympati för henne och hennes öde men jag blir bara irriterad.

Filmens andra stora roll, Paul Snider, spelas av Eric Roberts, Strattens pojkvän och sedermera man och mördare. Han är nästan lite för bra på att spela ett praktsvin och ligger hela tiden på gränsen till överspel. Min stora fråga blir vad Stratten ser i denna osympatiske man som uppenbarligen är galen. Fosse har genom detta degraderat Hemingways karaktär till att vara ungefär lika viljestark som en drogad hamster. Kanske var Stratten lika vän och viljelös i verkligheten, jag vet inte men hennes karaktär väcker inga sympatier hos mig – tyvärr.

Om man nu skulle ta och bortse från hur Stratten gestaltas är Star 80 en välgjord film med överlag bra skådisar. Jag gillar också Fosses grepp med att han berättar det hela okronoligiskt med inklippta låtsasintervjuer, något som tidvis ger filmen ett en dokumentär känsla. Däremot hade man gott kunnat klippt ned en och annan scen på en nedblodad Roberts som står och orerar över sin flickväns lik. Star 80 duger men den var inte lika bra som jag ville minnas den. Däremot är den bättre än förra årets Lovelace som behandlade ett liknande ämne.

Jag kan också tillägga att Stratten hann med en kort romans med den kände regissören Peter Bogdanovich (här spelad av den råttlike skådisen Roger Rees). Det som inte nämns in filmen är att Bogdanovich började dejta Strattens lillasyster två år efter mordet. Systern var då 14 år. Sleazy om något.

Regi: Bob Fosse

Betyg: 5/10

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s