Take me out to the ball game (1949 USA)

take_me_out_to_the_ball_gameLikt förra året startar jag och Sofia med en film som vi båda har sett.  Dagens film har tre legendarer i sin rollista nämligen Gene Kelly, Frank Sinatra och Ester Williams. Sinatra och Kelly är de två baseballspelarna Dennis Ryan och Eddie O’Brien som under baseballseriens uppehåll extraknäcker som dans och showmän. När de i sista stund anländer till starten på årets träning i Florida uppdagas det att laget, The Wolves, har en ny ägare som (ve och fasa) visar sig vara en kvinna, K.C. Higgins (Ester Williams). Både Dennis och Eddie blir smått betuttade i sina nya ägarinna men andra problem hotar. En skummis har satsat på att The Wolves inte ska vinna serien, för att säkra sitt vad ser han till att locka Eddie bort från basebollen med ett lukrativt kontrakt på en show.

Take me out to the ball game är en bagatell men en mycket trevlig sådan. Härliga färger blandas med klämkäcka melodier och allt är förlagt till det tidiga 1900-talet med fräsiga kläder och gamla bilar. Jag skulle åtminstone vilja lägga beslag på ett par av Kellys och Sinatras kavajer.

Sång och dansnumren håller hög klass men jag hade gärna skippat Sinatras ballad till Ester Williams, det blir lite väl smörigt. Då är Betty Garrets sång ”It´s fate baby, it´s fate” desto mer underhållande när hon försöker snärja en motvillig Dennis. Filmens absoluta höjdpunkt är dock Gene Kellys dans och sånguppvisning ” The Hat my dear old father wore upon St. Patrick´s day”  (01:22). Sinatra i all ära men Kelly har mer karisma och dansar bättre. I sina bästa stunder är han närapå antigravitatorisk i sin dans.

Nu är kanske inte storyn den här filmens starkaste kort. Handlingen rullar på och ibland känns det som man hittar på lite vartefter men vad spelar det för roll när inramningen är såpass klatschig och mysframkallande. Jag pendlar lite mellan betygen men det är påsk och solen skiner så varför inte vara lite generös.

Se efter vad Sofia tycker.

Regi: Busby Berkeley

Betyg: 7/10

Annonser

8 thoughts on “Take me out to the ball game (1949 USA)

  1. Dom där kavajerna är inte att leka med! Jag önskar att hela klädstilen blev på modet igen, tänk så mycket roligare vardagslivet skulle kännas då 😉

    Jag blir såklart glad över att filmen gick hem hos dig – även om du kanske påsk-avrundade betyget en smula uppåt 😉

  2. Och vilken härlig musikalisk bakgrund du fått till på bloggen denna vecka till ära. Tänk att man kan bli så glad över lite noter 🙂

  3. Det verkar som om vi i alla fall kan förenas i kärlek till ”It’s fate…” och att vilja vara ganska generösa i betyget till denna härliga nostalgidykning 🙂 Om inte annat blev den här filmen ytterligare en bekräftelse på att att Kelly är klart överlägsen Astaire. Mycket snygg både header och bakgrund att matcha temat!

    • Tackar – bakgrunden kvarstår veckan ut, headern byts var dag.
      Jag har sett fler filmer med Kelly än Astarie och inte så värst många i ärlighetens namn men som jag skrev så har Kelly mer karisma han äger sina scener.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s