The Rocky horror picture show (USA 1975)

the_rocky_horror_picture_show_posterDagens film anses av vissa vara lite av en kultfilm. Då detta är ett ord som  folk gödslar med i både tid och otid kommer här en definition på ordet från ne.se:

”Etablerad term för film som vid premiären varken blev en framgång hos åskådarna eller kritiken men som efter en tid upptäcks av en del av publiken, ofta tillhörande en subkultur, och som denna gör till föremål för kult.”

När det rör sig om The Rocky horror picture show (RHP) får jag nog instämma i ovanstående definition. Filmen gick knackigt till en början men dess popularitet växte med tiden speciellt på s.k midnatts visningar och 2005 beslutade man att bevara filmen i USA:s National film registry där den får samsas med verk som t.ex Alien och Annie Hall. Personligen undrar jag om den är värd att bevara.

RHP börjar med att en kriminolog som spelas av Charles Grey (Blofeld i Diamonds are forever) berättar historien om det nyförlovade paret Brad och Janet (en mycket ung Susan Sarandon). Paret hamnar i ett oväder och söker skydd i ett hus där de hamnar mitt under det årliga Transylvanska konventet. Tillställningen leds av Dr. Frank. N. Further (Tim Curry) som kommer från Transsexual Transylvania och sedan harvar det på i samma stil.

Det filmen faller på är att den gör allt den kan för att bryta konventioner och tabun. Inget fel i detta men när det blir så uppenbart som i RHP blir det bara larvigt. RHP påminner lite om en person som jobbar stenhårt på att verka vara annorlunda och tuff och samtidigt påpekar just detta för sin omgivning. Resultatet blir då bara beklämmande och som sagt lite larvigt.

Nu ska man komma ihåg att filmen gjordes 1975 och musikalen som filmen baseras på är äldre så visst kan den ha haft sin chockerande funktion – då. Själv blir jag bara uttråkad på att se Tim Curry i nätstrumpor ar-ti-ku-lera sig genom en ändlös sträcka med ointressanta melodier. Tre sånger sticker dock ut: Dels öppningssången ”Science fiction/Double feature”, Touch-a, Touch-a, Touch-a, Touch Me och ”Whatever Happened to Saturday Night” som sjungs av en ung Meatloaf. Resten av sångerna är ganska trista trots folk i konstiga kläder. Jag valde  ”Touch-a, Touch-a, Touch-a, Touch Me” då det var filmens bästa låt. Däremot var det svårt att hitta ett klipp från filmen. Den version som dominerar youtube verkar vara den censurerade Glee-versionen där man b.la bytt ut ordet petting mot sweating. De upphör aldrig att förvåna dessa pryda amerikaner.

RHP blev en besvikelse jag hade hoppats på något bättre men fick en ganska segdragen historia med halvdana låtar. Men det var kul att se en ung Sarandon och tre bra låtar är inte fy skam. Jag hoppas Sofia är mer nöjd med sitt val. En blodig historia.

Regi: Jim Sharman

4/10

4 thoughts on “The Rocky horror picture show (USA 1975)

  1. Hmm, jag har alltid undrat om den här är värd att se. Tveksamt, verkar det som. Kanske mer intressant som ett tidsdokument och kultfenomen? Lite som i Simpsons: ”-We’re here, we’re queer, get used to it! -We are used to it!”

    Men en kul musikalkoppling — en midnattsvisning med allsång av RHP blir Doris Finseckers första erfarenhet från den stora kulturvärlden i NY i första Fame som jag ju skrev om förra året.

    • Cad jag förstår så dyker just den här filmen upp som s.k kulturöppnare eller det som visar vägen så man vågar vara sig sälv. RHP har även en framträdande roll i The Perks of being a wallflower och därmed har denna film blivit en klyscha i sig själv.

  2. Jag såg denna för Susan Sarandons skull och minns att jag tyckte den var okej men kanske inte så mycket mer än så. Fast visst känns det som en film värd att se även om den inte är toppen? Bara att bocka av ännu en film från dom-man-bör-se-listan 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s