Big bad wolves (2013 Israel)

hämta (1)Härom året kom Rabies något så ovanligt som en Israelisk skräckthriller. Dagens film kommer från samma personer som gjorde den filmen. Om man går på filmtiteln kan man tro att det rör sig om en djurskräckis, varulvsfilm eller att filmen har sitt ursprung från norra Värmland men här handlar det istället om odjur i mänsklig skepnad. Unga flickor hittas våldtagna och torterade. Polisen anar vem som ligger bakom brotten men saknar tillräckligt med bevis för ett gripande. En förälder till ett av offren kidnappar den misstänkte för att få honom att erkänna men är denne verkligen rätt gärningsman?

Det låter som en karbonkopia av förra årets Prisoners men det är det verkligen inte. Big bad wolves har en helt annan ton och känsla. Likt sin föregångare Rabies innehåller denna film en viss portion svart humor och bisarra situationer. Filmen håller hela vägen även om man sett temat tidigare, skådisar och produktion är ett steg i rätt riktning om jag jämför med parets förra film. Man har också klämt in ett par vändningar i historien och som tittare är jag osäker på utgången ända till sista scenen.

Filmskaparna har även vågat sig på att kommentera den rådande politiska situationen i Israel. Det görs på ett bra sätt och just en scen mellan polisen och en palestinsk man är underhållande. Det känns på något sätt befriande att man vågar skoja om fördomar och människors antaganden över hur andra ”ska vara” har man kommit så långt finns det trots allt hopp om lösning i denna komplicerade konflikt.

Big bad wolves är en klart sevärd film och det verkar som att paret Keshales/Papushado kan bli något att räkna med. Intressant.

Regi: Keshales/Papushado

Betyg: 6/10

5 tankar på “Big bad wolves (2013 Israel)

  1. Pingback: BIG BAD WOLVES

  2. Filmvärlden är bra liten ibland 🙂
    Likheten med Prisoners tänkte jag inte på alls förrän jag läste din text men nu såhär i efterhand är det såklart tydligt även om filmerna är extremt olika om man ser till själva känslan. Big Bad Wolves är precis lika kolsvart men filmad på ett helt annat sätt.

    Keshales och Papushado är definitivt två regissörer man bör hålla koll på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s