Barbara Demick: Inget att avundas

DemickframsidaMNordkorea igen!!! Så kan det bli, landet fascinerar mig och jag kan inte låta bli att läsa om denna bisarra diktatur om det kommer en bok om ämnet i min väg. Demicks bok skiljer sig en aning från det jag tidigare läst. Författarinnan är en amerikan som är stationerad i Sydkorea. Under många år har hon intervjuat personer som flytt från diktaturen i norr och boken består av dessa människors berättelser om livet i Nordkorea.

Människorna som deltar i boken kommer från ungefär samma område i nordöstra Nordkorea, gruvstaden Chongjin. Som läsare får jag en inblick i det nordkoreanska samhället på ett helt annat vis då tidigare böcker ofta behandlar huvudstaden Pyongyang samt att livet i Nordkorea där filtrerats genom en utomstående betraktares ögon. I Inget att avundas får jag som läsare en helt annan insyn i hur det är att leva i denna vedervärdiga diktatur.

Det är vitt skilda människoöden man får ta del av i boken, allt från förälskade studenter till läkare och lärare som alla har gemensamt att de flytt från landet av olika skäl. Det som är intressantast är att flykten i de flesta fallen mest skett av en slump, personerna har inte drabbats av en plötslig insikt att de lever i ett jordiskt helvete istället har det har sakta men säkert uppdagats för dem att de lever i ett samhälle byggt på en lögn. I sina stunder är boken riktigt spännande och alla slut är inte lyckliga. Många har svårt att anpassa sig till ett liv i Sydkorea där f.d Nordkoreaner många gånger ses som en andra klassens medborgare.

Demick berättar och förklarar även om koreansk kultur och ger en bakgrund till olika händelser och seder i samhället. Mot slutet av boken problematiserar författaren även kring frågan om en eventuell återförening. Kostnaden för detta skulle bli astronomisk, jämför man återföreningen mellan väst och Östtysklands var det fickpengar.

Inget att avundas är både gripande, informativ, spännande samt lättläst lite som en kyss på nattduksbordet som min gamle historielärare sa om en del kurslitteratur. Rekommenderas varmt men det är ingen feelgood läsning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s