The Raid 2: Berandal (2014 Indonesien)

The-Raid-2-Mosaic-PosterMan kan börja med att konstatera att den här filmen har ett något konstigt namn för det rör sig inte om något polistillslag. Möjligtvis i finalen men då i form av ett enmanstillslag. Uppföljaren tar vid direkt efter att The Raid slutat. Rama kontaktas av en liten grupp inom polisen som vill att han ska infiltrera ett gangstersyndikat för att finna bevis för korruptionen inom polisväsendet. Rama är mer eller mindre tvingad att göra detta då han och hans familj hotas av mäktiga personer inom administrationen pga händelserna i förra filmen. Rama går ”all in” i sitt uppdrag b.la tar han ett fängelsestraff på två år för att bli nära vän med sonen till en gangsterboss. När Rama blir fri tas han upp i sällskapet men tyvärr är inte tajmingen den bästa då ett stor stort gangsterkrig håller på att blossa upp.

Jag älskade förra filmen som var en fartfylld och spännande historia. Uppföljaren är inte så pjåkig den heller om man nu tar den för vad det är: En snygg film med en fasligt massa fighter. Just fighterna är intressanta. Det är inte riktigt det man är van vid att se i M.A filmer. För det första är det väldigt blodigt och man gör stor sak av att folk skadas. Där kan det bli lite knepigt med logiken då leder bryts och det sprättas kött i värsta splatteranda trots detta pågår fighterna in absurdum. Det andra som sticker ut mot det jag är van vid är det finns en viss sadism i slagsmålen. Slagskämparna plågar gärna sina motståndare lite extra t.ex genom att hålla ansiktet mot en spisplatta lite väl länge eller ger några extra slag bara därför att man kan. För det tredje var det länge sedan jag såg så mycket blod och slafs här ligger filmer som Friday the 13th och Scream i lä. Det är basebollträn, hammare och annat smått och gott som används för att eliminera sina motståndare. Även om fighterna är snyggt gjorda och man försöker variera sig har de samma mönster (med ett par undantag) anfallarna kommer en och en och man står lite och väntar på sin tur att bli nedslagen.

The Raid 2 är inte en djuplodande filosofisk historia men trots en speltid på två och en halvtimme blir den aldrig trist. Den är snygg, det är fart och fläkt och jag kräver inte så mycket mer så och trots en något förvirrande historia med många plothål och halvdana skådisar blir betyget högt. Sommarens actionrökare. Henke var inte lika förtjust.

Regi: Gareth Evans

Betyg: 7/10

4 tankar på “The Raid 2: Berandal (2014 Indonesien)

 1. Tack för länken!

  Du tar upp de saker som jag fann besvärligt med filmen. Den försökte vara smart men blev förvirrande. Den försökte ha bra action men ändå blev det upprepningar och det du skriver om slagskämpar som står och väntar på att få bli nedslagen av hjälten. Den försökte vara hård men den blev bara orimlig med alla skador vår hjälte fick som aldrig hade någon betydelse. Till sist min spaning om att de endast hade skjutvapen när det passade vår hjälte. Hade bara en av skurkarna som stod och väntade på att bli nedslagen haft en pickadol hade inte filmen blivit så överdrivet lång. Då hade den kunnat sluta tvärt.

  Men jag gillade också visa element. Våldet var vackert ibland och Hammer Girl och The Baseball Bat Man var coola.

  • Visst var dessa saker problematiska men jag inte storyn på för mycket allvar så i min bok blev det mest roande observationer.
   De kanske inte är så förtjusta i skjutvapen i Indonesien men å andra sidan är inte pickadoller så vanliga i M.A filmer.
   Håller med om Hammer girl och hennes kumpan. Kupé´scenen och fighten i korridoren var mycket snygga och välgjorda.

   • Håller helt med om att mina invändningar inte är så tunga för en film som denna, därav mitt betyg 3 och inte 1. Däremot hade de faktiskt en massa skjutvapen i vissa scener, det var nog mest det som skavde, att de körde med dem helt random…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s