Årets bästa filmer 2008

977

Turen har nu kommit till 2008 ännu ett lyckat filmår. Det var många filmer som fick kämpa om en plats på listan. Efter första urvalet hade jag 25 stycken som mer eller mindre var värda en plats och sedan fick jag starta den sorgesamma uppgiften att sovra bort många bra filmer. Här är de tio som platsade.

Training-Po-kung-fu-panda-33008100-1920-810

10 Kung fu Panda: Historien om en osannolik hjälte, här en matglad panda, är gammal skåpmat men det betyder inte att det är dåligt. Snyggt animerat, fartfyllt och mycket roligt. En film jag gladligen ser om och om och om och…….

6969

4bia: Antologiskräckis från Thailand som håller hög klass. Det blandas friskt mellan slafs, komedi och krypande skräck. Den sista historien är den bästa, minns att jag satt som på nålar.

Stepbrothers-1

8 Stepbrothers: Många avskyr den här filmen men jag finner den fruktansvärt rolig. Ferrel och Reilly är i högform som de ”något” bortskämda och korkade sönerna Brennan & Dale. Komedier håller sällan hela speltiden men här lyckas man galant med den uppgiften.

Last_Chance_Harvey_2008_720p_Blu_Ray_x264_ROCKER

Last chance Harvey: Feelgoodfilm som inte blir smetig. Paret Hoffman & Thompson träffas av en slump och traskar runt i London. Jag bryr mig verkligen om Harvey och vill att han ska finna lyckan och förhoppningsvis kärleken. Fint skådespeleri som bjuder på en visuell tur i min favoritstad.

Taken2008DvDrip-aXXo12228613-01-48

6 Taken: Så här ska en hämndfilm göras. En Neeson med mord i blicken betar av en brottsorganisation från botten till toppen. Kanske lite svag final men annars inget att klaga på. Uppföljaren tar vi och glömmer.

In.Bruges2008DvDrip-aXXo00243722-55-06

5 In Bruges: Två gangstrar i exil som tjafsar med varandra i staden BrüggeFantastiska miljöer, underhållande dialog, en del absurda scener och bra skådisar. Jag kan inte begära så mycket mer av en film.

iron-man-iron-man-iron-monger

4. Iron man: Tillsammans med Batman beginsAvengers & X-men 2 den bästa superhjältefilmen som gjorts. Här har jag inte hunnit tröttnat på Tony Starks fjanterier. Filmen är spännande då Powermonger är en avsevärt värdigare motståndare än en plastikopererad Mikey Rouke eller en avdankad landortsskådis.

Cloverfield

3 Cloverfield: Det här är foundfootage när det är som bäst. Jag sugs in i händelserna och filmen är både spännande och skräckinjagande. Vanligen brukar inte jättemonster vara speciellt skrämmande men i Cloverfield lyckas man med råge.

Eden-Lake-horror-movies-8121627-1024-435

2 Eden Lake: Usch! Den här filmen står och samlar damm i dvd-hyllan. Jag har sett den en gång och är osäker om jag vill uppleva detta hemska skräckdrama igen. Vildmark, blod, sorg och elände. Nattsvart.

de-ofrivilliga-original

De ofrivilliga: Östlunds film består av flertal tragikomiska historier. De börjar med ett pinsamt och misslyckat försök att tända nyårsraketer och sedan blir det än värre allt från påtvingad oralsex till jobbiga bussturer. Jag fick och får fortfarande lite ont i magen när jag tänker på den här filmen.

Bubblare: Chaser, Fatso, The Dark knight, Hamlet 2, The Long weekend, Sunshine cleaning, Burn after reading, The Wrestler och ett gäng till.

Filmer kvar att se som kan tänkas få en plats på en uppdaterad lista: The Strangers, The Reader, Vicky Cristina Barcelona, Milk , Blindness, The Battle of Red Cliff, Frozen River

De tre filmerna som toppar året är s.k feelbad filmer och det är kanske som så att det är sorg och elände som gör störst intryck på mig. Emellertid slank ett par komedier in på listan så det känns skönt att konstatera att allt inte var nattsvart mörker 2008. USA dominerar som vanligt men en del filmer från andra länder lyckades med att få en position på listan. Likt 2009 var 2008 ett bra år, det kan bero på att jag numera konsumerar mer film samt att filmmarknaden blivit mer internationell. Möjligheten att se bra film har helt enkelt ökat. Vill även påpeka att 2008 var ett starkt år för Jason Statham med filmer som: The Bank job och Death race bara så ni vet.  Andra bloggares listor från detta år är:

FLMR

Fiffi

Movies noir

The Nerd bird

Fripp

Rörliga bilder

Jojjenito

Spel & film

 

 

 

13 tankar på “Årets bästa filmer 2008

 1. Pingback: De bästa filmerna 2008 av flera bloggare | Spel och Film

 2. Men vad är det här?!, Ännu en som dissar Dark Knight till förmån för Iron Man… Uppochnervända världen! Men trevligt att se Cloverfield så högt upp. Jag tillhör kanske inte de som ”avskyr” Stepbrothers, men någon större hit tyckte jag faktiskt inte det var att se två vuxna män bete sig som femåringar. Just det tricket tycker jag kanske inte är Ferrels bästa.

   • Jag kan tycka att TDK får lite samma effekt som Godzilla — den har absolut sina svagheter men Heath täcker upp för dem alla (nästan iaf)

   • Ingen skugga faller på Heath men om jag skulle se om ngn filmen här o nu blir det Iron Man 9 ggr av 10.

 3. Men OJ vilken härlig lista! Din nummer 9 har jag inte sett men måste givetvis letas upp. Jag har i och för sig inte sett In Bruges heller men den lockar inte lika mycket 😉

  Men våra listor har endast ETT överlapp! Wow! Satan i gatan vad det är kul med listor! 😀

  • Nog är det kul alltid. Trodde nog att TDK skulle vara med på var o varannan lista men inte alls.
   4BIA är bra kortskräckisar, även VHS2 rekommenderas.

 4. Halloj. Vad blev det? endast en enda överlapp i Cloverfield…

  Jag har sett fem av filmerna (2-6) och några av dem är bubblare hos mig.

  Iron Man bättre än The Dark Knight? Som att Allsvenskan i fotboll skulle vara bättre än fotbolls-VM… Encroyable! 🙂

  Fast jag gillar Iron Man men inte Allsvenskan…

  Det var synd att Taken blev så himla mycket svagare i slutet. Inledningen av den är mäktig, speciellt de ikoniska scenerna när de talar i telefon, pappa-dotter samt pappa-asshole. De skulle inte bytt fokus på skurkarna från albanierna (eller vad de nu var) till vita slavhandeln…

  • Men TDK är ju alldeles för låååååååång, såg om den nyligen och kände att den var minst en halvtimme för mycket därmed småtrist och därmed bort från listan.
   Eller för att jämföra med VM-fotboll. TDK är som en VM match från det förhatliga 1990 när man stod still o passade bollen till varandra i 90 minuter. Iron man är som ett piggt Costa rica som vinner allas hjärtan 🙂
   Allsvenskan vad är det? 😉

 5. Din nr 10 var en bubblare hos mig, den är riktigt mysig Kung fu panda! Nr 9-6 har jag inte sett. 4bia låter intressant! In Bruges skulle jag vilja se igen, jag har den på min lista också och minns att jag gick igång ordentligt. Älskar den sortens humor. Alltså, Iron Man…?!! inte i närheten av Batman, trots att Downey Jr egentligen är mycket charmigare än Bale. De Ofrivilliga, håller helt med. Man vred en hel del på sig i biostolen… Angående din vill-se lista: Frozen River kan jag rekommendera. Jag hade missat att den kom 2008! Lågmäld film med en jättebra Melissa Leo i huvudrollen.

 6. Ang Iron man vs Batman se mitt svar ovan till Henke.
  Frozen river har varit på gång länge tids nog – gillar filmer som utspelas i snö.
  De Ofrivilliga såg jag hemma så jag slapp kväva mina stön av ångest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s