Stephen King: Different seasons

picture1419Different seasons består av fyra längre noveller eller om man så vill kortare romaner av Stephen King. Författaren skrev inte berättelserna i ett sjok men valde att samla ihop historierna till en bok. När Different seasons publicerades 1982 visade det upp en annan sida av författaren och King bevisade att han kunde skriva annat än bara skräck. Av de fyra berättelserna är det nog bara den sista historien som möjligtvis kan placeras inom skräckgenren. Kvaliten på berättelserna skiftar men överlag är det en stark samling historier. Tack vare lyckade filmadaptioner har boken ett par av Kings mest kända berättelser mellan pärmarna.

Rita Hayworth and Shawshank Redemption

Den livstidsdömde fången Red är historiens berättare. Red berättar inte om sig själv utan om Andy Dufrense och hans tid i fängelset Shawshank. Andy är dömd för mordet på sin fru och dennes älskare och trots att Andy hävdar att han är oskyldig pekar alla bevis mot honom. Andy är lite av en udda fågel bakom fängelsemurarna och beter sig inte riktigt som de andra fångarna och verkar ha något i kikaren.

Det här är King när han är som bäst. Berättelsen rullar på som tåget och trots många utvikningar från vår berättare Red blir det aldrig ointressant. Storyn sköter sig av sig självt och hör nog till en av Kings bättre berättelser. Den är välkomponerad som en liten symfoni. Det är trots den något otrevliga miljön en varm berättelse om vänskap och om att aldrig ge upp hoppet. Filmadaptionen torde inte vara obekant för någon och har äran av att vara den bästa filmen enligt IMBD.

Apt pupil

När tolvårige Todd Bowden av en slump upptäcker att en gammal nazistisk krigsförbrytare, Kurt Dussander, gömmer sig i grannskapet går han inte till polisen. Istället väljer Todd att utpressa den gamle mannen. Priset för Todds tystnad är att Dussander ska berätta detaljerade krigsminnen. Till en början är det Todd som styr och ställer men allt eftersom tiden går ändras förutsättningarna och maktbalansen mellan de två förskjuts.

Jag är osäker om King här försöker visa att ondska korrumperar för om så är fallet misslyckas han med dessa intentioner då Todd redan är ett vedervärdigt barn innan han träffar den gamle nazisten. Historien är lite för lång men klart underhållande. Karaktärerna Todd och Dussander är mycket intressanta och jag känner en viss hatkärlek till de två. Avsnitten där Todd duperar sina föräldrar som är så oerhört stolta över sitt monster till barn hör till berättelsens höjdpunkter. Filmen är ok med b.la Ian McKellen som Dussander. Däremot har man gjort en del fega ändringar i filmen vilket irriterar mig.

The Body

Kings första(?) i en lång rad av ”coming of age” berättelser. Fyra vänner beger sig ut en sensommar 1960 för att finna kvarlevorna av en försvunnen pojke.

Det är en bitterljuv berättelse om en förlorad barndom som av och till dryper av nostalgi men det funkar till största delen. Även här kunde berättelsen ha kortats ned och jag har lite svårt att identifiera mig med en grupp tjafsande tolvåringar. De blir lite tröttsamma i längden med alla uttryck och konflikter. The Body är dock klart läsvärd och är en lite sorgsen och gripande berättelse. Filmen har de flesta sett och den är bra även om jag fann att ungarna blev lite jobbiga i längden.

The Breathing method

Tyvärr avslutar King boken med en svag historia som handlar om en läkare som tar sig an en kvinna som väntar barn. Kvinnan är ensamstående och hon och hennes barns framtid lär inte bli en dans på rosor med tanke på att berättelsen utspelar sig under trettiotalet.

Här märks det att författaren har haft en specifik ide som han gillat och sedan utvecklat denna händelse till en alldeles för lång berättelse. Historien är en enda transportsträcka fram till berättelsens slutknorr som vare sig är intressant eller särskilt ryslig bara lite löjlig. Däremot gillar jag historiens inramning som utspelar sig på en mystisk herrklubb där medlemmarna berättar historier med övernaturliga inslag för varandra b.la hintas här The Crate som är en av historierna i filmen Creepshow.

Different seasons är klart läsvärd även om man inte gillar skräck och rekommenderas varmt. Tre av de fyra historierna är bra och minnesvärda synd att författaren föll på målsnöret.

2 tankar på “Stephen King: Different seasons

  1. Uj, det var länge sedan jag läste just den här. Men jag vill minnas att man hade skruvat till Apt Pupil lite i slutet i filmen jämfört med boken på ett sätt som jag gillade. Och så är jag hemskt förtjust i Stand by Me.

    • Jo det var tag sen för mig också och jag blev mycket positivt överraskad. Om sista berättelsen varit bättre är nog inte frågan om boken smugit in sig på topp tio på min än så länge förhållandevis korta lista.
      Slutet på Apt pupil är inte oävet man hade skruvat till det helt ok i filmversionen men jag kände ändock att producenterna var lite fega men å andra sidan är väl både unga med vapen samt aborter mer eller mindre tabu bland de stora filmbolagen i USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s