Filmspanarna: Män som springer

marathonreviewDagens ämne för filmspanarna är ”män som springer” och jag kan torrt konstatera att filmspanarnas tema än en gång rör något jag har minimal erfarenhet av då jag föredrar att strosa. Mitt måtto är för att citera Seinfeld: ”I choose not to run”.

I filmens värld springs det desto mer än i min vardag Men frågan är varför man springer på film? Anledningarna kan vara många och jag nöjer mig helt enkelt med att presentera en handfull minnesvärda löpturer i filmens värld.

Det finns många jaktscener inom filmens värld. Ofta är det lite av en films höjdpunkt om man har med en bra jakt när filmens hjälte får fly för sitt liv. Mest spännande blir det naturligtvis om jakten sker i skog och mark, denna obehagliga miljö som gett upphov till så mycket sorg och elände i filmernas värld. Om dagens tema varit ”kvinnor som springer” hade jag kunnat breda ut mig rejält då detta är en oslagbar kombination av jakt och miljö.. Men det finns bra exempel med män som jagas i skogen t.ex Rambo och inte minst i Mel Gibsons mästerverk Apocalypto där filmens huvudperson Jaguar Paw (vilket namn!!) jagas av en bunt hämndlystna Mayaindiander i djungeln. Mycket spännande och väl filmat, i sina stunder upplevs det som att man själv jagas då löv och grenar piskar mot kameralinsen.

006APC_Rudy_Youngblood_068

Om vi vänder på steken så har vi filmens hjälte som jagar någon eller något. En av mina favoriter är Doyles skuggning av Charnier i The French connection men det är kanske inte så mycket löpning i den scenen. En annan höjdarjakt är 007:s parkour session i Casino Royale. Craig har avsevärt lättare steg än Moore om man nu ska göra den jämförelsen. Don Johnsons avslut på jakten i början av Dead bang är minnesvärd då vår (anti)hjälte är så slut efter loppet att han spyr ned sitt offer, något som Bond aldrig skulle nedlåta sig till att göra.

vlcsnap-2013-02-21-20h48m51s188

Nu är det som så att alla jakter behöver inte vara dramatiska. Man kan kort och gott ha bråttom och jagar då tid.Taxijakten i början av Planes trains and automobiles mellan Steve Martin och Kevin Bacon är otroligt underhållande. Andra anledningar till att man får bråttom och skyndar på sina steg är jakten på sanningen. Min favoritscen i The Descendants är när Clooney plötsligt får mycket bråttom till några vänner då han vill ha svar på en fråga. Karln får så bråttom att ha tokrusar iväg med ett par flip flops på fötterna. Underbar scen i all sin tragik.

Clooney-Descendants

Avslutningsvis har vi den i mina ögon mest förhatliga formen av löpning nämligen den när man springer för nöjes(!!!!) skull. Varje år har vi ett lopp på vår skola den s.k Jättestenslunken där ALLA ska delta. Visst jag skulle kunna gå men då loppet är på fem kilometer i s.k natursköna områden stöter man på massa äckligheter under turen så som fästingar, mygg och knott. En gång har jag i ett svagt ögonblick genomfört loppet och kan svära på att jag hörde änglakörer och hade blodsmak i munnen. Numera ser jag till att boka in ”viktiga” möten när loppet går av stapeln. Däremot har jag inga som helst problem med att se andra springa, speciellt inom sportfilmsgenren kan scener av detta slag bli riktigt rafflande och pulshöjande. Den meste och bäste löparen/träningsmänniskan inom sportgenren är naturligtvis Rocky Balboa. Han boxas i kylrum mot försvarslösa köttklumpar, springer i snö, springer på stranden, jagar höns och lyfter stockar. I Rocky 2 blir det dock lite konstigt för det verkar som att Balboas löpning sprider sig likt en masspsykos bland Philadelphias befolkning. När han kutar förbi hänger folk på och springer efter och inte vilket folk som helst utan barn. En annan förklaring på detta beteende skulle vara att människor (speciellt då barn) är som gnuer – springer en så springer alla. Hur som helst är detta definitivt en av de hemskaste filmscener jag vet och tyvärr oförglömlig.

rocky.park_.bench_1

Men trots Rocky, skogslöpare och spyende poliser finns det en manlig löpare som inte kan negligeras i ett inlägg som rör män och löpning: Tom Cruise. I de flesta filmer (men inte alla, Edge of Tomorrow hade tyvärr dåligt med löparscener) springer denne man i sin mycket personliga stil: Karatehänder, höga knän och ett sammanbitet ansiktsuttryck. Cruise ser lite ut som en person som springer samtidigt som han försöker stå i givakt. Varför skådisen väljer att springa i film efter film vet jag inte. Är det rena slumpen att han får roller som kräver en intensiv löptur? Kräver Cruise att det ska skrivas in en springscen i de filmer som förgylls av hans närvaro?  Är det ett uttryck för en inre ångest eller vill han visa att han minsann fortfarande kan röra på sig trots sin ålder? Många frågor men inga svar. Bästa löpningarna av Tom Cruise sker i Collateral samt M:I 3.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det springs mycket på film. Speglar det samhället månne att vår kultur och liv blivit allt hetsigare. Blir biobesökare nervösa över någon som tar lite tid på sig? Något att fundera på speciellt om man jämför med äldre filmer där man iofs springer men tempot är stillsammare. Det jag vet är att löpning inte är min starka sida och som jag sa i början av detta långa inlägg: I choose not to run.

Andra filmspanare som fördjupat sig i löpning i kombination med män.

filmspanarna-bred

 

Except fear

Har du inte sett den

Jojjenito

Fripp

Velvet cafe

Fredrikonfilm

Rörliga bilder och tryckta ord

Fiffi

The Nerd bird

Annons

18 tankar på “Filmspanarna: Män som springer

 1. Haha, härligt klipp där med Sly som hoppar över bänken med barnen omkring sig. Underbar scen. Som han klipper den bänken! 110 m bänk. 🙂

  Don Johnson spyr alltså ner sitt offer. Underbart. Aldrig ens hört talas om filmen.

  Kul krönika.

  • Härligt och härligt….snare hemskt och omdömeslöst.
   Det är inte ngn stor eller speciellt minnesvärd film om man bortser från spyan.

 2. Festlig krönika verkligen. Jag gör som du och Jerry, I choose not to run.

  Killen i Apocalypto springer ivrigt genom djungeln. Det som stör mig så mycket att en hel del av filmen faller ihop i mina ögon är dock att han först fått en pil i magtrakten vilket gör hela övningen till blaj. Synd för den kunde varit bra, den filmen.

  Don Johnson. Gammal hjälte. Kommer du ihåg tv-serien? Miami Vice?
  Men som Jojje känner jag inte till filmen du nämner. Verkar spektakulärt med spya på bov.

  Kul med Tom länken, ska kolla in den vid mindre publikt tillfälle.

  • Härligt Henke – we chose to stroll 🙂
   Han är tuff Jaguar paw en centralamerikansk McClane där har du förklaringen.
   Såg en del Miami vice men den sändes under period då jag hade andra intressen än tv & film så det blev mer sporadiskt tittande.
   Som jag sa till Jojjenito Dead bang är vad jag minns ok men inte värd att jaga efter.

 3. Hahaha, en av de hemskaste filmscenerna du vet. 🙂 Såna där ”masspsykosprylar” är verkligen inte din grej. Fattas bara lite barnkörer i bakgrunden också så kanske du skulle ”göra en Don Johnson” 😉

  • Nope det är sällan jag uppskattar när kollektivet gör gemensam sak. Maskscenen i V for vendetta var en av många saker som sänkte den filmen och Patch Adams – don´t go there 😦
   Barnkörer – arrrgh

 4. Åhå, så du är en av de där smitarna som jag som elev fick möjlighet att hata varje år vår gymnasieskola skulle genomföra det där obligatoriska helvetet. Elever fick inte ha ”viktiga” möten inbokade…

  Dead bang, säger du? Har i likhet med de andra aldrig hört talas om filmen.

  Men i din första kategori tycker jag nästan att du begår en dödssynd när du missar Evil Dead 😉

  • Hrm under gymnasiet var jag ”sjuk” så fort det blev orientering. Smitning och smitning det handlar om överlevnad 😉
   Inte så konstigt om du ej hört talas om Dead bang.
   Evil dead har väl inte så mycket jakt vad jag minns det är väl mer strid i stugan?

   • Hittar inget klipp just nu, men demonerna far ju genom skogen efter både Ash och en av tjejerna. Minst.

   • Ok nu vet jag vad du menar. Visst är det en jakt men det går så snabbt att man nästan kan beteckna det som ett överfall.

 5. Ha ha lysande inlägg!! Rocky-löpet i loopning blev helt plötsligt väldigt humoristiskt 🙂 Jag har en ambivalens inför löpning, har sprungit en hel del i mina dar men samtidigt är jag egentligen rätt lat och hellre läser böcker, men… Men, vad härligt det är att se Tom Cruise springa! Fantastiskt youtube-collage. Jag tror att löpning är ett sätt för Tom Cruise att maxa sitt skådespeleri, höja fokusribban ännu ett snäpp, trots att han redan äger en viss intensitet . Kanske för att kompensera att han är kort i rocken? 😉

  • Tackar 🙂
   Hemsk humor i så fall 😉
   Någon form av kompensering måste det vara i Cruises fall. Slår man på google Cruise och running dyker det upp en hel del roliga sidor.
   Mkt klokt val att läsa istället för att springa.

 6. Ja, visst springs det endel på film, och tack och lov för det! Jag finner spring-jakter oerhört mycket mer engagerande och roliga att se på jämfört med biljakter, som oftast (inte alltid) känns som ren och skär utfyllnad.

  • Biljakter är ok men klart att man föredrar de mer personliga springjakterna. Problemet med biljakter är att det är svårt att stoppa den man jagar utan att själv riskera livhanken. För att lyckas med jakten måste man nästan satsa på krock så de blir lite onödiga men vill dock påpeka att det finns bra jakter. T.ex sista halvtimmen av The Road warrior.

   • Jag trodde att man riskerade livhanken när man springer också…

    Jag ville instinktivt hålla med Jessica, men kände inte att jag hade stöd för att biljakter är tristare av naturen. Visst finns det oändliga mängder tråkiga jakter till fots som bara är tom utfyllnad. Kanske är det en undermedveten koppling mellan biljakter och oengagerande storbudgetfilmer.

   • Jo speciellt jag om jag skulle få för mig att löpa 😉
    Men det är nog mer ofarligt att tackla till den jagar än att krocka in i en bil. Det kan vara en anledning till att biljakter kan kännas meningslösa och utfyllnad men som sagt det finns både bra och dåliga jakter i båda kategorierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s