Zulu (2013 Sydafrika/Frankrike)

1010911_nl_zulu_1390464437594Det hör inte till vanligheterna att se film från Sydafrika nu är filmen inte helt 100% Sydafrikansk. Zulu är gjord i samproduktion med Frankrike och man har ett par mer kända ansikten i huvudrollerna, Bloom & Whitaker.

Dottern till en berömd rugbyspelare hittas söderslagen i en park. Fallet får högsta prioritet hos polisen. Samtidigt försvinner en stor del barn som bor i kåkstäderna de fallen inte lika högprioriterade. Har man sett en och annan deckare vet man som tittare att de här två fallen har gemensamma nämnare. Lösningen på brotten finns i landets blodiga historia.

Det kanske beror på de nya miljöerna men jag gillar den här filmen. Klyschorna finns där t.ex med det omaka deckarparet, den ene sliten den andre en ambitiös polis, men Zulu är så långt ifrån en komedi man kan komma så det är ingen ”Buddyfilm” i den bemärkelsen. Filmen har en svärta som jag gillar och berör områden i Sydafrikas politik som är intressanta. För att ta ett exempel: Tydligen så benådades de flesta av apartheidregimens råskinn något som gör att en av poliserna som är färgad arbetar under en chef som tidigare hade som levebröd att plåga den svarta majoriteten. Det är detaljer av detta slag som gör filmen lite mer intressant än en vanlig deckare. Det ger en känsla av en ödesdiger stämning om och kring miljöerna poliserna arbetar i.

Låt nu inte Orlando Blooms närvaro avskräcka er. Han är helt ok i rollen som den slitne snuten Brian Epkeen och hans medverkan vägs mer än väl upp av Forest Whitaker närvaro som Brians partner Ali Sokhela. Sokhela är en intressant karaktär som döljer sina inre demoner väl. Zulu är en klart sevärd kriminalfilm att betyget inte blir högre beror på att fallets lösning var lite svag men å andra sidan uppskattas alltid en shootout med hagelbössa – men det hade kunnat gjorts med mer finess.

Regi: Jérôme Salle

Betyg: 7/10

6 tankar på “Zulu (2013 Sydafrika/Frankrike)

    • Iofs länge sedan jag såg Ghost dog men minns att jag gillade filmen. Gillar du F.W tror jag du åtminstone skulle tycka filmen var ok.

      • Vilken lyx att ha en text liggande – själv skriver jag när jag hinner och då kan det bli därefter 😉 Men ska bli intressant att läsa om filmen det var som sagt ett tag sedan jag såg den……..

  1. Den här måste jag se, verkar som en grymt annorlunda film. Skulle vilja besöka Sydafrika någon gång men det känns avlägset. Får hålla till godo med filmvärlden så länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s