Wer (2013 USA)

Wer-230052371-largeVarulvsfilmer är ett aber. Ofta blir det pekoral (The Wolfman) eller så är varulvarna så dåligt gjorda att det svider i ögonen (An American werewolf in Paris). Filmmakarna verkar ofta inte riktigt veta hur de ska förhålla sig till varulvar och varulvsmyten. Wer som kom förra året hör till de bättre filmerna i varulvsgenren.

En familj som valt att vara nära naturen (de arma idioterna väljer att campa) blir ofrivillgt ett med naturen när de bokstavligen slits i bitar av ett okänt djur. Det är åtminstone polisens teori till en början. Utredningen byter dock spår och man arresterar en av grannskapets särlingar Talan. Passande nog vill myndigheterna åt marken som Talan och hans mor äger, något som mannens advokat uppmärksammar.  På det hela är bevisningen svag mot Talan. Den blir än svagare när advokaten upptäcker att hennes klient lider av en ovanlig sjukdom som gör att han trots sin kroppsstorlek (skådisen/musikern Brian Scott O’Connor som spelar Talan är en jätte) knappt har någon ork. Tanken att han skulle kunna slita en vuxen person i bitar verkar efter denna upptäckt absurd men advokaten kommer snart på andra tankar.

Wer lyckas med att vara lite originell och tack och lov har man (nästan) skippat det tragiska i varulvsmytologin. Man har ändrat lite på varulvsmyten och gjort den en anings mer trovärdig. Filmen är mörk det är otrevlig stämning och riktigt spännande av och till. Det är en blodig historia där kroppsdelar far till höger och vänster kryddat med skallkrossning, kanske onödigt men samtidigt förstärker det bilden av varulvens djuriska raseri man kör inte med några halvmesyrer här. Det var också positivt att varulvsdesignen fungerade mycket bra då filmmakarna valt ”less is more” något jag tackar och bockar för. Wer var en trevlig överraskning i en skräcksubgenre jag nästan gett upp hoppet om fast jag hade gärna skippat den obligatoriska varulvsfighten som är med allt för ofta i filmer av detta slag.

Regi:William Brent Bell

betyg: 7/10

9 tankar på “Wer (2013 USA)

 1. Aha! Varulvsrulle! En får tacka! Det är ju (som du säkert redan vet) mitt favvo”monster” alla kategorier. Just det djuriska hos ulven slår lätt det ofta fjantiga och pretto hos tex vampyren.
  Den här läggs på listan!

  Dog Soldiers är ju finfin! 🙂

  • Jo gillar varulvar mer än vampyrer men om man förvaltar de sistnämnda väl kan de bli riktigt rysliga. 30 days of night, Salems lot (nyinspelningen) samt den aktuella The Strain.

 2. Intressant! Då ska jag kolla in denna och se vad det är för något. Har en förkärlek för varulvsfilmer så den måste ses om den också var bra enligt dig.

  • Jag gillade filmen men tag i beaktande att jag brukar vara lite extra ”snäll” mot skräckisar då jag är så förtjust genren 😉

   • Ok jag ska tänka på detta 😀 Men den verkar intressant och har funderat på den innan också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s