Sennentuntschi (2010 Schweiz)

sennentuntschi_xlgDet börjar med att en präst tar livet av sig i en liten alpby. Hans kollega börjar tala om att det beror på djävulens verk och inflytande. Samma dag som prästens begravning vandrar en ung kvinna klädd i trasor in i byn. Den lokale polismannen Sebastian Reusch tar hand om kvinnan och försöker lösa mysteriet med vem hon är och varifrån hon kommer något som är svårt då kvinnan inte talar. Sebastians omsorg om den unga kvinnan ses inte väl av byborna som anser att kvinnan är utsänd av djävulen.

En skräckthriller från Schweiz hör inte till vardagen och den här filmen var inte så pjåkig. Snygga miljöer, acceptabla skådisar och en helt ok story. Man har här tagit fasta på en folksägen som tydligen figurerar kring Alperna om en kvinna som kallas för Sennentuntschi. Jag ska inte avslöja för mycket om vad legenden om väsendet går ut på då jag skulle spoila filmens handling för mycket. Men det är en i sina stunder våldsam och blodig historia med en ganska äcklig tvist. Det är speciellt en scen i slutet av filmen som etsat sig fast då en av filmens karaktärer inser vilket fasansfullt öde som väntar honom – riktigt rysligt.

För göra historien lite mer suggestiv och mystisk än vad den egentligen är har regissören valt att hoppa kronologiskt i berättelsen något som stundtals gör att filmen kan upplevas förvirrande men jag lyckades hänga med i svängarna – så småningom. Slutet är öppet för tolkningar och om man vill kalla filmen för skräck eller thriller är nog en smaksak men den var hursomhelst sevärd.

Regi: Michael Steiner

Betyg: 7/10

 

4 thoughts on “Sennentuntschi (2010 Schweiz)

    • varsågod 🙂 Flow o flow – imorgon dyker betyget igen men å andra sidan såg jag en film igår som hamnar mycket högt. Film är som livet självt upp & ner.

  1. Sånt här gillar jag. Att få tips på filmer man inte kände till innan som verkar vara värda en titt. Roligt också med ett lite ovanligt filmland. Har sett någon schweizisk film, men de är inte många.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s