Malicifent (2014 USA)

Maleficent-IMAX-PosterEn liten trend kan skönjas i filmvärlden nämligen att göra nya versioner av gamla sagor härom året kom det b.la versioner av Rödluvan (ett rejält magplask) samt Snövit som kunnat bli riktigt bra med en annan huvudrollsinnehavare. I Maleficent  gör Disney ett nytt försök med sagan om Törnrosa sist, 1959, var resultatet ett ordentligt sömnpiller så nu hade man alla chanser att göra om och göra bra.

Jag tänker inte redogöra och om sagan om Törnrosa då den är kulturellt allmängods. Maleficent  håller sig i mångt och mycket till originalet men har valt att ändra perspektiv från den relativt ointressanta Törnrosa till dramats skurk den onda fen Maleficent. Det blir en annan story och därmed mer intressant än en trött nyinspelning av en gammal historia. Nu är det som så att det är en familjefilm så man kan inte ta ut svängarna något jag hade gillat då de flesta gamla sagor har under årens lopp blivit allt mer politiskt korrekta. Å andra sidan hade man nog inte kunnat filmatisera berättelser som innehåller tidelag och kannibalism (Rödluvan) eller sexuellt utnyttjande (Törnrosa) och hoppas på en kassaframgång.

Om man köper Disneys lite snällare version är nog filmen helt ok själv hade jag nog hoppats på en lite mer fräsigare film. Det börjar bra men blir alltmer sockersött ju närmare filmens final kommer. Angeina Jolie som spelar Maleficent  är mycket bra och är en njutning  att se i aktion åtminstone så länge hon är ond men egentligen om vi ska vara ärliga är hon bara missförstådd åtminstone i den här versionen av sagan. Däremot blir jag inte klok på Jolies kindknotor som ser så vassa ut att man skulle kunna skiva bröd med dem. År de verkliga eller cgi pålagda, någon som vet? Problemet är att Jolie skäl hela showen och de andra skådisarna är ganska blodfattiga.

Maleficent  är kanske inte en omistlig film men den duger, Jolie är bra och i sina stunder är den visuellt snygg men av och till hemfaller man än en gång till de där hemska plyschtavlorna från 70-talet när sagovärlden ska gestaltas. Filmen hade potential att bli riktigt bra om bara vågat ta ut svängarna lite nu blev det som vanligt mellanmjölk av det hela.

Regi: Robert Stromberg

Betyg: 4/10

Annonser

8 thoughts on “Malicifent (2014 USA)

 1. Kör en Maleficent-revy (för att sno Henkes ord) en dag efter dig…och vi oerhört eniga skulle jag vilja påstå! 🙂
  Tänk vad det hade kunnat bli med liten annan take på det hela…!

 2. Låter som det jag kunde anat (även om jag vet att den fick en del bra lovord precis när den kom). Satan vad störande postern – eller Jolies nuna på postern, som du har i recensionen! 😛 Hon ser dels ut som att hon kör modell-looken, samtidigt som hon lutar sig in enormt fult och det hela ger en störd känsla med tanke på att hon ska vara en ond, auktoritär karaktär. Angelina Jolie stjäl showen säger du, men hur mycket får vi se av Elle Fanning? Är filmen värd att se för att följa hennes skådiskarriär eller är hon anonym?

  • Jag tyckte postern var ganska läcker…..
   Fanning är inte mycket att hurra för i den här filmen, blek, intetsägande och halvtaskigt skådespeleri är min dom.

 3. Men jag upplever att det finns sagofilmer där man försökt att vräka på med ”mörker” och blod samtidigt som man inte haft mycket av berättelse att komma med. Då föredrar jag ändå den här där det finns en rätt bra historia.

  • Klart att berättelsen alltid går först men jag upplever att man fegar ur allt som oftast när dett handlar om dessa nytolkningar. Man lovar att var lite ”edgy” i förhandssnacket och sedan blir det urvattnat trots allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s