Among the living (2014 Frankrike)

197694Tre tonårspojkar väljer att skolka för att slippa kvarsittningen de fått på den sista skoldagen innan sommarlovet. De är uttråkade vilket b.la resulterar i en nedbrunnen lada och en sänkt båt. I brist på bättre saker att göra drar de till en övergiven filmstudio. När de anländer upptäcker de en person som släpar på en skrikande kvinna. Dumt nog smyger pojkarna efter.

Det finns en handfull verksamma skräckfilmsregissörer som får mig att spritta till av glädje när det vankas en ny film. Den franska duon Julien Maury &  Alexandre Bustillo hör till den skaran. Among the living (Aux yeux des vivants) är deras tredje film. Tidigare har de berikat mitt liv med Inside (en av de absolut bästa skräckisar som gjorts) samt den något tamare Livide. Dagens film hamnar lite mittemellan de två. Filmen är kanske inte gastkramande men den var spännande i stort sett hela speltiden. Bra tempo och en och annan originell scen där man märkt att filmskaparna tänkt till lite extra. Jag fann det också ganska skönt att man inte frossade i slafs och blod som ofta sker i franska skräckisar. Nu har visserligen Among the living sin beskärda del av blod och våld men jämfört med t.ex Inside och Martyrs står den sig slätt.

Skådisarna är helt ok och det är lite roligt att regissörerna återanvänder en del av sina skådisar både Béatrice Dalle och Chloé Coulloud dyker upp i små roller den förstnämndes insats är kort men minnesvärd. Högst rekommendabel och stabil skräckis film som sticker ut en aning mot det man är van att se från USA.

Även Fiffi har haft den goda smaken att se filmen.

Among the living ingår i Monsters of film festivalen som just nu går i Stockholm men SF-anytime visar ett urval av festivalens filmer så om man inte bor i Stockholm men är sugen på skräck är det bara att klicka här.

Regi: Julien Maury, Alexandre Bustillo

Betyg: 8/10

4 tankar på “Among the living (2014 Frankrike)

  1. Skoj att se att den gick hem hos dig med. Håller med om att den har långt kvar upp till Inside-nivå trots att jag gav filmerna samma betyg men Inside är en stark fyra (banne mig om den kanske borde få en femma vid omtitt) och denna en svag. Béatrice Dalle var….badass ;D

    • Den här ligger nog på vad man skulle kalla en svag åtta men det är hårklyverier filmen är bra helt enkelt.
      Det är lustigt det där med skådespelare har sett Dalle tidigare men inte tänkt så värst mycket på henne, senast var faktiskt i tisdagens film. Efter att ha sett AtL känner plötsligt att jag måste se mera. Nga tips?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s