Graduation day (1981 USA)

graduation dayUnder en friidrottstävling segnar löperskan Laura Ramstead död ned och tragedin är ett faktum. Skolans friidrottstränare beskylls för att ligga bakom hennes död då han pressat sina atleter till det yttersta och får sparken. I samband med skolavslutningen anländer Lauras äldre syster Anne till staden. Anne har knappt hunnit satt sin fot i staden förens någon iklädd en grå joggigdress utrustad med tidtagarur (!) svarta handskar och värja börjar avpollettera medlemmarna i skolans friidrottslag. Vem kan vara den skyldige? Lauras syster? Den numera f.d bittre friidrottstränaren? Lauras f.d pojkvän? Skolans kåte och koleriske rektor? Eller någon annan? Misstankarna far åt alla håll och kanter, spänningen är olidlig – not!

Söker man efter skräck är nog inte Graduation day den rätta filmen att se, om man däremot vill ha sig ett gott skratt passar den ypperligt. Det är en rätt och slätt taffligt gjord film. Skådisarna duger hjälpligt men regin och manuset är helt uppåt väggarna. Folk är i aallmänhet lite konstiga och saker och ting sker i filmen utan någon närmare förklaring. Rektorn tafsar hejdlöst på sin sekreterare, kvinnliga elever bjuder ut sig till musikläraren som ser ut som en illa klädd Bengt Bedrup vidare har vi en polis i rosa kostym som lider av skolfobi samt en f.d pojkvän som verkligen inte kan skådespela och har oturen att se ut som Lindsey Buckinghams fula bror.

graduationday6big

Som om inte detta räckte bjussar filmens regissör oss tittare på rullskridskodisko med  märklig dans, ett par fighter som lätt skulle kunna kvala in i pilsnerfilms sammanhang samt en mördare med ett mycket konstigt rörelsemönster – han/hon verkar lida svårt av hemorrojder. Filmens final är obetalbar när regissören går all in för att skapa känslomässig dramatik – jag gapskrattade. Å andra sidan rullar filmen på bra, den är underhållande på ett oavsiktligt vis, har en skön åttiotalskänsla och bjuder på en stunds förströelse i höstmörkret. Vänta er bara inte att bli skrämda. Jag måste dock påpeka att morden var lite fantasilösa (med ett undantag). Här har faktiskt mördaren tillgång till en hel vapenarsenal av idrottsredskap (kula, spjut, diskus, spikskor etc) och väljer att bokstavligen hålla fast vid en värja – ganska trist om jag så får säga.

Hoppas att Fiffis film var mer rafflande.

Regi: Herb Freed

Betyg: 3/10

10 tankar på “Graduation day (1981 USA)

  1. Jag upphör aldrig att förvånas av hur många märkliga filmer det finns och att det finns ännu fler personer som lägger ner tid och energi på att skapa dessa ”mästerverk”.

  2. Men visst finns det en i sammanhanget klassisk 80-tals slasher där mördaren verkligen utnyttjar alla till buds stående idrottsredskap?

    • När du säger det så tror jag nog det – jag hamnade på en sida som behandlade sportslashers (det finns tydligen en subgenre för alla smaker) men där fastnade jag mest för ett par slashers i bowlingmiljö som verkade vara intressanta – jag får jaga vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s